Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı’ndan Başkan Altınok Öz’e...

Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı’ndan Başkan Altınok Öz’e Ziyaret

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ü Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı’ndan gelen heyet, makamında ziyaret etti.Başkan Altınok Öz, ziyarete gelen heyete Kartal’da yapılan tarihi kazılar hakkında bilgi vererek, Kartallılar için hizmete soktukları sosyal tesisleri ve ilçede yapılan hizmetleri anlattı, Kartal’ın balıkçı kasabasından bugüne kadar olan tarihsel sürecini paylaştı.

23 Ekim 2014 - 13:28 - Güncelleme: 23 Ekim 2014 - 13:37

Başkan Altınok Öz, konuşmasında Kartal’ın küçük bir balıkçı köyü olarak kurulduğunu belirterek,

“Kartal Bizans İmparatorluğu döneminde VI. yüzyıl başlarında "Kartalimen" isminde küçük bir balıkçı köyü olarak kuruldu. "Kartal" adını ilk defa sahilde balık avlamak için gelip, buraya yerleşen "Kartelli" ismindeki bir balıkçıdan almıştır. Bizans zamanında, liman önemi taşıyan bu beldeye "Kartalimen" deniliyordu. Kartal ilçesinin tarihi gelişimini 6.asrın başlarından itibaren tetkik etmek mümkündür. İlçenin Samandıra ve Yakacık gibi yerleşim birimlerinde yapılan kazılarda çıkan tarihi eserlerin Bizans devrine ait oldukları anlaşılmıştır. 1080-1083 yıllarında bütün Anadolu'yu alan Selçuklu Sultanı Süleyman Şah tarafından Pendik, Kartal ve Maltepe'nin fethedilmesinden sonra bu hükümdarla zamanın Bizans İmparatoru arasında Dragos Çayı hudut olarak belirlenerek 1084 yılında bir antlaşma yapılmış ve Süleyman Şah bu hududun dışına çıkmamayı taahhüt etmiştir. Bu çay bugünkü Maltepe'nin batısında Maltepe ile Kartal arasında sınırı teşkil eden ve Dragos Tepesi’nin yanından geçerek denize dökülen küçük bir sudur. İşte Anadolu'da Türklerle Bizanslıların ilk hududu bu anlaşma ile tespit edilmiştir. Kartal, 1400’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. O dönemlerde küçük bir yerleşim mahalli olarak kalan Kartal, 1873'te Haydarpaşa-Pendik banliyö hattının açılmasından sonra nispeten hareketlenmeye başlamıştır. 1908'de Meşrutiyetin ilanına kadar Üsküdar Mutasarrıflığına bağlı Sancak olarak idare edilmiş, bu tarihten sonra İstanbul iline bağlı bir ilçe olmuştur. 1949'de Kartal ve çevresinin sanayi bölgesi olarak belirlenmesiyle, ilçenin nüfusu ve üretimi artmıştır. Halen İstanbul içindeki en önemli ticaret ve sanayi bölgelerinden biridir. Kartal ilçesi yerleşim bölgesi olarak verimli topraklara sahiptir, yeraltı memba suları azımsanmayacak kadar fazladır. Ayazma'sı meşhurdur ve İstanbul'un balkonu sayılabilecek Yakacık gibi bir tabiat harikasına sahiptir. Bu tarihî ve kültürel zenginlikleri ile oldukça göz kamaştırıcı bir ilçedir. 1980’den sonra depreme uygun olmayan binaların dönüşümü var. Kartal’da dönüşümün üç şeklini de yapıyoruz.” dedi.

 

 Lale, Hollanda’ya Kartal Soğanlık’tan gitmiştir

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, lale’nin Hollanda’ya ve dünyaya Soğanlık’tan gittiğini belirtti. Başkan Atınok Öz, Kartal Soğanlık adının da lale soğanlarından geldiğini vurgulayarak, “Lale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, bilhassa XVI - XVIII. Yüzyıllar arasında, süs bitkisi ve süsleme motifi olarak çok büyük bir önem kazanmıştır. Sultan III. Ahmed (1673-1736)'in saltanatının son yıllarında, bu ilgi doruk noktasına çıkmış ve bu dönem bazı tarihçiler tarafından "Lale Devri" olarak isimlendirilmiştir. Lale devri padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa dönemidir. İstanbul’da 1676 yılında özellikle lalelerinin saraylara Soğanlık’tan götürüldüğü bilinmektedir. Ünlü sultanlardan Haseki Sultan Soğanlık’a büyük ilgi göstermiş, yaz mevsimlerinde Soğanlık’ta ikamet etmiştir. Ayrıca bir çeşme de yaptırmıştır. O dönem Soğanlık üretilen laleler ile ün kazanmıştır.” diye konuştu.  

 

Tarihi gün yüzüne çıkarıyoruz

Dragos Kazı alanı hakkında da konuşan Başkan Altınok Öz; Dragos Tekel fabrikasının sahil kısmında kazı çalışmaları yaptıklarını, kazılarda tarihe ışık tutacak materyallerin çıktığını söyledi. Başkan Altınok konuşmasına şöyle devam etti: “Dragos’un doğu yamacında Kartal Belediyesi arkeolojik kazı çalışması yapıyoruz. Yapılan arkeolojik kazılarda sikkeler, çok sayıda amfora parçaları, damgalı tuğla ve çatı kiremitleri, kemeraltı başlıkları, mermer, mendirek kalıntıları, pencere parmaklığı ve camlara rastlandı. Deniz kenarında da kuzey-güney yönlü mendirek kalıntılarının bulunduğu Dragos kazısında insan iskeletine rastlandı.  Buradaki hamamı tamamen ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Deniz kıyısında ise bir de kilise var. Onu da meydana çıkartmaya çalışıyoruz. Kilisenin deniz kenarında olması buranın bir ticaret merkezi değil, bir saray olduğunu gösteriyor. Dragos Hamamı’nın küçük bir hamam olduğu, bir saray veya köşke ait olabileceği, bilinen tek benzerinin Küçükçekmece’deki Rhegion Hamamı olduğu ve 6. yüzyılda yapılıp 14. yüzyıla kadar kullanıldığını tahmin ediyoruz.  Hamamda yürütülen kazılar sırasında devşirme olarak Roma dönemi malzemelerinin kullanıldığı, kazı alanı çevresinde sütun ve sütun başlıkları bulunduğu, Tekel Fabrikası lojmanlarının yapımı sırasında ise antik döneme ait bir kanal sistemine rastlandığı, ayrıca deniz kenarında da kuzey-güney yönlü bir mendireğin yer aldığından bahsediliyor.”

Büyükada Sosyal Tesisi ve Kapadokya Kartal Hotel’i Kartallıların hizmetine sunduk

Kartal’ın bir deniz ilçesi olduğuna dikkat çeken ve Kartal Belediyesi’nin Büyükada ve Kapadokya’da sosyal tesislerinin olduğuna vurgu yapan Başkan Altınok Öz, “Kartal’ın sahili ve plajı var. Kartal Belediyesi’nin Büyükada da bir sosyal tesisi bulunuyor. Bu sosyal tesisimizi hem konaklama, hem de plaj olarak Kartallıların kullanımına sunduk. Kartal Belediyesi’nin Kapadokya Gülşehir’de de oteli var. Kapadokya’da Gülşehir’in açık sarayıdır. Hıristiyanlığın ilk 700 yılının yerleştiği alandır. İkon dönemi başladığında resimciler Göreme’ye gittiler. Oradaki kiliselerde figürler vardır. Burada San Jean kilisesi var. Bu da bir peri bacası. Alt katı ilk 700 yıla ait, ikinci katta ikonlar var. Yukarı kata ise yine peri bacalarından oluşan doğallığından merdivenle çıkılıyor. Bizim Kapadokya Kartal Hotel’de orada.”

Kartal’ın park ve yeşil alanları arttı

Kartal’da park ve yeşil alanların önemli ölçüde arttığını belirten Başkan Altınok  Öz, “Kartal tarihinde görülmemiş bir çalışmaya imza attık. Göreve geldiğimizde 144 bin metrekare park vardı. Çalışmalarımız sonucu bu park sayımız 400 bin metrekareye yaklaştı.” dedi.

 

 

Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı TAK’ı ziyaret etti

Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı’ndan gelen heyet Başkan Altınok Öz’ü ziyaretin ardından TAK Kartal’ı  (Tasarım Araştırma Katılım) ziyaret etti. TAK Kartal’ın çalışmaları hakkında bilgi alan heyet, yapılan çalışmaları inceleyerek bilgi aldı. Avrupa Birliği Kalkınma Ajansı’ndan gelen heyet yaptıkları ziyaret sonrası kendilerine gösterilen ilgi ve alaka için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.

3600451.jpg
6811538.jpg
1220873.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özgür Subaşı Su Mengüç ile Gala Tv Medya Ajansı İçin Anlaştı
Özgür Subaşı Su Mengüç ile Gala Tv Medya Ajansı İçin...
Ali Kemal Kazdal'ın abisi Yunus Emre Kazdal hayatını kaybetti
Ali Kemal Kazdal'ın abisi Yunus Emre Kazdal hayatını kaybetti