İBB Meclisi CHP Üyesi Tarık Balyalı Meclis toplantısında...

İBB Meclisi CHP Üyesi Tarık Balyalı Meclis toplantısında soruları okudu:

AK PARTİ’nin İSPARK Yolsuzluğuna CHP’den 55 Can Alıcı Soru...

16 Ağustos 2017 - 11:39 - Güncelleme: 16 Ağustos 2017 - 11:54

Pendik Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi S.Tarık Balyalı Meclis toplantısında hazırladığı 55 soruluk İSPARK yolsuzluğu ile ilgili soru önergesini sözlü okudu, şu soruların Başkan Kadir Topbaş tarafından cevaplanmasını isteyerek yolsuzluğun dağlar kadar büyük olduğunu vurguladı ve şu sorulara dikkat çekti; İSPARK’ta çalışanların karıştığı yolsuzluk hangi tarihten bu yana devam etmektedir?İstanbul halkının geçtiğimiz yıllar içerisinde ödediği ücretin ne kadarı kişilerin zimmetine geçmiştir? Tespit edilen 21 kişinin kullandığı el terminallerine ait resmi kayıtlarda olduğu söylenen fişlerin dökümü yapılmış mıdır? Hangi fişler silinmiş, hangi fişler silinmemiştir. 21 kişinin yolsuzluk yaptığı söylenen döneme ait günlük ve toplam cirosu nedir? El terminallerinde kullanılan yazılım ve donanım hangi firmadan alınmıştır? Donanımın ve yazılımın güvenliği ve açıkları hakkında teknik şartnamede herhangi bir cezai yaptırım var mıdır? İSPARK çalışanlarına verilen el terminallerinde OFFLİNE yani sistem dışı çalışma yetkisi var mıdır? Bugüne kadar bu terminallerin OFFLİNE çalışıp çalışmadığı neden kontrol edilmemiştir, edildiyse silinen fişler nasıl fark edilmemiştir. OFFLİNE çalışma sırasında kesilen fişler nasıl silinmiştir? El terminallerinden düzenlenerek müşteriye verilen ve tek nüsha olan fişlerin sanal verileri ne kadar bir süre ile terminallerin hafızasında kalmaktadır? Bu veriler başka bir ortamda yedeklenmekte midir? Yedeklenen bilgiler müdahaleye açık mıdır, acık değilse güvenliği hangi yöntem ile kim tarafından sağlanmaktadır? El terminallerinin bakım, onarım ve denetimi kimler tarafından hangi sürelerde yapılmaktadır? El terminallerinin bakım onarım ve denetimiyle ilgili olanlar hakkında bu güne kadar hangi işlemler yapılmıştır? Bu kişiler hakkında soruşturma yapılmış mıdır? El terminallerde ki fişler ve bilgiler ADMİN yani merkez şifreleri kullanılarak silinebilir mi? ADMİN şifreleri kullanılarak silinen fişler var mıdır? Merkez şifreleri kullanılarak el terminallerinde veya İSPARK’ın belirttiği merkez kayıtlarında hangi işlemler yapılabilmektedir? El terminallerini kontrol eden ADMİN yani merkez şifreleri ve kullanıcılarıyla ilgili bağımsız kuruluşlarca herhangi bir denetim yapılmış mıdır? 2014-2015-2016 yıllarında 700 milyondan fazla ciro yapan ancak yüzde 1'den az kar eden İSPARK'ın mali yapısının bozulmasında bu yaşanan yolsuzluğun etkisi nedir? İSPARK neden Maliye'nin zorunlu tuttuğu yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçmemiş ve eski tip el terminalleri kullanmaya devam etmiştir? İSPARK’ın kendine ait matbaası yoksa fatura ve fiş basımı için kiralama ya da hizmet sözleşmesi yaptığı matbaa var mıdır? Varsa hangi firmayla yapılmıştır?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2017 yılı Temmuz ayı Meclis toplantılarında İBB Meclisi CHP Üyeleri S.Tarık Balyalı, İsa Öztürk, A. Ayla Taygaroğlu ve Handan Kantar’ın imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan, oy birliği ile Başkanlık Makamına havale edilen önerge: 

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA

Son günlerde Ulusal Basın’da yer alan ve İSPARK yönetiminin de kabul ettiği yolsuzluklar kamuoyunu uzun süredir meşgul etmektedir. 21 çalışanın işten çıkartılıp 4 üst düzey yöneticinin görev yerinin değiştirildiği ifade edilen yolsuzluk iddiasıyla ilgili olarak aşağıda sormuş olduğumuz soruların cevaplarının kamuoyu ve meclisimiz tarafından bilinmesinde büyük önem vardır. Bu nedenle Soru Önergemizin 5393 sayılı Belediye Kanununun 26, maddesi uyarınca cevaplandırılmak üzere başkanlık makamına havalesini saygı ile talep ederiz.

1- İSPARK’ta çalışanların karıştığı yolsuzluk hangi tarihten bu yana devam etmektedir?

2- İstanbul halkının geçtiğimiz yıllar içerisinde ödediği ücretin ne kadarı kişilerin zimmetine geçmiştir.

3- 819.000 TL kaç günde çalışanların zimmetine geçmiştir?

4- İSPARK’ın tespitlerine göre bu yolsuzluğa kaç kişi karışmıştır?

5- Tespit edilen 21 kişinin kullandığı el terminallerine ait resmi kayıtlarda olduğu söylenen fişlerin dökümü yapılmış mıdır? Hangi fişler silinmiş, hangi fişler silinmemiştir. 21 kişinin yolsuzluk yaptığı söylenen döneme ait günlük ve toplam cirosu nedir?

6- Yolsuzluk tespiti nasıl yapılmıştır? Mali İşler Müdürlüğü tarafından silinmediği iddia edilen kayıtların fiili kasa kontrolleri günlük olarak yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa 819 bin TL’ye ulaşıncaya kadar bu yolsuzluk nasıl gözden kaçmıştır? Bu ihmalle ilgili sorumlulardan savunma alınmış mıdır?

7- Mali İşler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü ve İşletmeler Müdürlüğünde bu yolsuzluğa karışan var mıdır?

8- El terminallerinde kullanılan yazılım ve donanım hangi firmadan alınmıştır? Donanımın ve yazılımın güvenliği ve açıkları hakkında teknik şartnamede herhangi bir cezai yaptırım var mıdır?

9- 2014-2015-2016 yıllarında 700 milyondan fazla ciro yapan ancak yüzde 1'den az kar eden İSPARK'ın mali yapısının bozulmasında bu yaşanan yolsuzluğun etkisi nedir?

10- İSPARK neden Maliye'nin zorunlu tuttuğu yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçmemiş ve eski tip el terminalleri kullanmaya devam etmiştir?

11- İSPARK bugün itibariyle kaç adet eski tip el terminali kaç adet yeni el terminali kullanmaktadır? Sahadaki el terminalleri kaç yıldır kullanılmaktadır?

12- Yeni tip el terminallerinin alınması için ihaleye çıkılmış mıdır?

13- İSPARK hangi tarih itibariyle günlük tahsilatları kurumsal bir firmaya tahsil ettirmeye başlamıştır. Bu firma öncesinde günlük elde edilen gelirler hangi yöntemle tahsil edilmekteydi?

14- İSPARK çalışanlarına verilen el terminallerinde OFFLİNE yani sistem dışı çalışma yetkisi var mıdır? Bugüne kadar bu terminallerin OFFLİNE çalışıp çalışmadığı neden kontrol edilmemiştir, edildiyse silinen fişler nasıl fark edilmemiştir. OFFLİNE çalışma sırasında kesilen fişler nasıl silinmiştir?

15- İSPARK çalışanlara fiş silme yetkisi vermedi ve elemanların bu fişleri kendi becerileriyle sildiğini iddia ediyorsa bu el terminallerinin neden hiç kontrolü yapılmamıştır?

16- El terminallerinden düzenlenerek müşteriye verilen ve tek nüsha olan fişlerin sanal verileri ne kadar bir süre ile terminallerin hafızasında kalmaktadır? Bu veriler başka bir ortamda yedeklenmekte midir? Yedeklenen bilgiler müdahaleye açık mıdır, acık değilse güvenliği hangi yöntem ile kim tarafından sağlanmaktadır?

17- El terminallerinin bakım, onarım ve denetimi kimler tarafından hangi sürelerde yapılmaktadır?

18- El terminallerinin bakım onarım ve denetimiyle ilgili olanlar hakkında bu güne kadar hangi işlemler yapılmıştır? Bu kişiler hakkında soruşturma yapılmış mıdır?

19- El terminallerde ki fişler ve bilgiler ADMİN yani merkez şifreleri kullanılarak silinebilir mi? ADMİN şifreleri kullanılarak silinen fişler var mıdır?

20- Merkez şifreleri kullanılarak el terminallerinde veya İSPARK’ın belirttiği merkez kayıtlarında hangi işlemler yapılabilmektedir?

21- El terminallerini kontrol eden ADMİN yani merkez şifreleri ve kullanıcılarıyla ilgili bağımsız kuruluşlarca herhangi bir denetim yapılmış mıdır?

22- Çalışanların karıştığı iddia edilen yolsuzlukların ortaya çıktığı tarihlerde ve sonrasında yapılan üst düzey yer değiştirmelerin gerekçeleri nelerdir?

23- Yolsuzluğa bulaştığını kabul edenlerin Savcılığa sevk işlemleri hangi tarihte yapılmıştır?

24- İSPARK’ın otopark olarak işlettiği lokasyonlardan (açık, kapalı ya da sokak) kaç tanesinde zarar edilmiştir. Bu lokasyonların yıllık ciroları ve toplam zararları nedir?

25- İSPARK, İBB desteği olmadan kaç kapalı otopark, katlı otopark veya yer altı otoparkı yapmıştır? Buralarda parklanma kapasiteleri nelerdir?

26- İSPARK’ın kurulmasından sonra yapılan Şişhane ve Aksaray gibi yerlerin yer altı otoparklarını başka firmalar işletmektedir?

27- İSPARK bünyesinde çalışan ve denetmen diye tabir edilen kişiler hangi kriterlere göre işe alınmaktadır? Bu kişilerin eğitim durumu nedir ve kurum içinde hangi eğitimlerden geçmektedir?

28- İSPARK çalışanları içerisinde akrabalık bağı yaygın mıdır? Yönetim ve personeller arasında kardeş, oğul, dayı, yeğen gibi akrabalık ilişkisi olan kaç kişi vardır?

29- Denetmenlerin ya da saha sorumluları, çalışanlardan gayri resmi bir biçimde haftalık ya da aylık ücret talep ettiği olmuş mudur? Olduysa sorumlular hakkında hangi işlemler yapılmıştır?

30- İSPARK’IN Yönetim Kurulu Üyeleri, Üst Düzey Yöneticileri ya da Bölge Sorumlularından kendisine ait otopark işleten var mıdır? Eğer varsa bunlarla ilgili hangi işlemler yapılmıştır?

31- İSPARK’ın kendi adına fatura ya da fiş bastırabilmek için matbaası var mıdır? 2014-2015-2016 ve 2017 yıllarında Maliye Bakanlığıyla fatura basımı izni için sözleşme imzalanmış mıdır? Sözleşme imzalandıysa tarih ve numaraları nelerdir?

32- Maliye Bakanlığıyla yapılan sözleşmeyle izin verilen fatura ve fiş basma yetkisi el terminallerinde kullanılan fişleri kapsamakta mıdır? Sözleşmeye göre boş kağıda el terminallerince basılan fişlerin matbaada basılmış gibi resmiyeti var mıdır?

33- İSPARK’ın kendine ait matbaası yoksa fatura ve fiş basımı için kiralama ya da hizmet sözleşmesi yaptığı matbaa var mıdır? Varsa hangi firmayla yapılmıştır?

34- İSPARK’ın uyguladığı BORÇLANDIRMA SİSTEMİNİN resmi dayanağı nedir?

35- Bugüne kadar kaç araca PARKLANMA BORCU tahakkuk ettirilmiştir? Tahakkuk ettirilen borç miktarı yıllar itibariyle ne kadardır?

36- Bugüne kadar kaç adet PARKLANMA BORCU tahsil edilmiştir? Yıllar itibariyle tahsil edilen PARKLANMA BORCU ne kadardır?

37- 30.06.2017 itibariyle İSPARK’ın kaç araçtan ve toplam ne kadar PARKLANMA BORCU alacağı bulunmaktadır?

38- İSPARK’ın internet sitesinden sorgulama yapılabilen bu alacaklar yıllar itibariyle resmi kayıtlara işlenmiş ve gelir tablosu bilanço dip notlarında rapor edilmiş midir? Bu alacaklara ilişkin gerek YMM Tam Tasdik raporlarında gerekse bağımsız denetim raporlarında dip notlarda bilgi verilmiş midir?

39- PARKLANMA BORCU için faiz tahakkuk ettirilmekte midir?

40- PARKLANMA BORCU pazarlığa tabi midir?

41- PARKLANMA BORCU, İSPARK sistemlerine kayıt ettirilirken Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun olarak fiş düzenlenmekte midir? Bunlar için İBB’ye ciro payı ödenmiş midir?

42- PARKLANMA BORCU, İSPARK sistemlerine kayıt ettirilirken VUK hükümlerine uygun olarak fiş düzenlenmiyorsa bunun yasal dayanağı nedir?

43- PARKLANMA BORCU nedeniyle Vergi Usul Kanunu hükümlerine uygun olarak fiş kesilmeyen kaç milyon liralık işlem vardır?

44- Cadde ve sokaklarda personeller tarafından borçlandırılan araçların sahipleri borçlarını öderken hangi lokasyonda ve tarihte borçlandırıldıklarını öğrenebiliyor mu?

45- PARKLANMA BORCUNU ödemediği için icra takibi başlatılan kaç vatandaş vardır? Bu vatandaşlardan bugüne kadar ne kadar tahsil edilmiştir?

46- PARKLANMA BORCU nedeniyle yapılan icra takibinin hukuki dayanağı nedir? Hangi evraklarla icra takibi yapılmaktadır?

47- PARKLANMA BORCUNA itiraz eden vatandaş var mıdır? Borca itiraz eden vatandaşlara hangi işlemler uygulanmaktadır ve bugüne kadar bu itirazlar sonucunda kaç adet ve ne kadar liralık tahsilattan vazgeçilmiştir.

48- Bugüne kadar haksız PARKLANMA BORCU nedeniyle İSPARK’A kaç kişi başvuru yapmıştır? Bu başvurular sonucunda kurum herhangi bir soruşturma yapmış mıdır? Haksız yere PLAKA BORÇLANDIRAN çalışan olmuş mudur varsa bunlar kaç kişidir ve haklarında hangi işlemler yapılmıştır?

49- Personeller içerisinde el terminali ya da makbuzla PARKLANMA BORCU ya da otopark ödemesi tahsil eden kaç eleman vardır?

50- Tamamen nakit tahsilat yapılan cadde ve sokaklarda İstanbul kart ya da kredi kartıyla tahsilat gibi yöntemler neden kullanılmıyor?

51- İstanbul kart ya da kredi kartı kullanılıyorsa kaç otoparkta kullanılabiliyor? Neden bu yolsuzluklara rağmen İETT gibi nakit ödemeleri kaldırmıyorsunuz?

52- Bugüne kadar yolsuzluğa bulaştığı ya da zimmetine para geçirdiği tespit edilen çalışan var mıdır? Varsa haklarında hangi işlemler yapılmıştır?

53- 2009 yılında Bayrampaşa Halinde veya Yenikapı’da çalışanların karıştığı bir yolsuzluk olayı olmuş mudur? Olduysa bu yolsuzluğa ismi karışanlar bugün hangi noktalarda bulunmaktadır?

54- Cadde ve sokaklarda çalışan personellerle birlikte kapalı otoparklarda görev yapnalar arasında rotasyon işlemi uygulanıyor mu?

55- İSPARK tarafından AVM,OTEL, KAFE VE RESTAURANTLAR gibi ticari işletmelere ve şahıslara kiraya verilen otopark var mıdır? Varsa kaç adet otopark kiraya verilmiştir ve bunlardan aylık olarak ne kadar gelir elde edilmektedir? (sıralı liste halinde)

2017/08/4871347.jpg
2017/08/1890841.jpg
Kaynak: AHA AKBABA HABER AJANSI

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Hamza Aydogdu ve Başkan Bünyamin Demir bürokratların simyasını bozdular
Vali Hamza Aydogdu ve Başkan Bünyamin Demir bürokratların...
Cemevi başkanı Kenan Yerlitaş'ın abisi Bedri Yerlitaş hayatını kaybetti
Cemevi başkanı Kenan Yerlitaş'ın abisi Bedri Yerlitaş hayatını...