AHİLİK HAFTASI KARTAL’DA KUTLANACAK

AHİLİK HAFTASI KARTAL’DA KUTLANACAK

Ahilik Haftası Kartal Kaymakamlığı, Kartal Belediyesi ve Kartal Cemevi tarafından ortaklaşa düzenlenecek bir dizi etkinlikle Kartal’da kutlanacak. 27 Eylül Cumartesi günü yapılacak olan kutlama etkinlikleri kapsamında saat 16:00-19:00 saatleri arasında Kartal Meydanı’nda “Ahilik Haftası” etkinlikleri gerçekleştirilecek

17 Eylül 2014 - 12:24 - Güncelleme: 17 Eylül 2014 - 12:27

 Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında açılış konuşmaları, şed kuşatma töreni yapılacak. Sanatçı Hakkı Şimşek, Onur Alçınkaya, Ceren Yeter, Filiz Kılıç’ın da konser vereceği programda, Ahilik pilav dağıtımı da yapılacak.

 

Ahilik nedir?

 

Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütleme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür.

 

Anadolu’da Ahilik, Ahi Evran (1171-1262) tarafından kurulmuştur. Anadolu Selçuklarından Osmanlı İmparatorluğu’na geçiş sürecinde Ahilik son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönüyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir. Osmanlı hükümdarlarından Orhan Gazi ve oğlu I.Murat, Ahi Ocakları’nda kuşak kuşanarak ahi olmuşlardır.

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar ahilik, mesleki yaklaşımla örgütlenme, eğitim, dayanışma ve denetim konularına eğilirken bir taraftan da daha o devirlerde müşteri odaklı bir yaklaşımla fiyat, kalite ve standart konularında çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Günümüzde Avrupa Birliği üyelik süreci ile ilgili olarak önümüze gelen sınai ve ticari normlar ve standartlar yaklaşımı özünde Ahilik kültürümüzün bir parçasıdır.

 

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda yaşanan ekonomik çalkantıların, toplumumuzun esnaf ve sanatkarları üzerinde olumsuz birçok etkisinin olduğu bir gerçektir. Esnaf ve sanatlar camiamızın ekonomik çalkantılara ve süratle değişen yeni rekabet koşullarına ayak uydurabilmesi için kültürel kimliğini kaybetmeden kendisini yenilemesi gerekir. Böyle bir yenileme süreci için gerekli yaklaşım, Ahilik kültürümüzün bir parçası olarak yüzyıllar boyunca varlığını sürdürmüştür.

 

AHİLİK HAFTASI PROGRAMI

 

Tarih: 27 Eylül 2014 Cumartesi

Saat: 16:00 Açılış konuşmaları

Saat: 16:30 Şed Kuşatma Töreni

Saat: 16:45 / Hakkı Şimşek- Onur Alçınkaya-Ceren Yeter-Filiz Kılıç konser ve Ahilik pilavı dağıtımı

Yer: Kartal Meydanı 

1217104.jpg
477062.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özgür Subaşı Su Mengüç ile Gala Tv Medya Ajansı İçin Anlaştı
Özgür Subaşı Su Mengüç ile Gala Tv Medya Ajansı İçin...
Ali Kemal Kazdal'ın abisi Yunus Emre Kazdal hayatını kaybetti
Ali Kemal Kazdal'ın abisi Yunus Emre Kazdal hayatını kaybetti