Özgür Eğitim-Sen’den Hükümete Ağır Eleştiri!

Özgür Eğitim-Sen'den Hükümete Ağır Eleştiri!

Toplu görüşmeler sonucunda hükümetin memur zammı için önerdiği yüzde 3'lük zama 'ahlaksız teklif' diyen Özgür Eğitim-Sen basın açıklaması yaptı. Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:

15 Ağustos 2017 - 13:38

HÜKÜMETİN %3 TEKLİFİ AHLAKSIZ BİR TEKLİFTİR

3.2 milyon memur ve 1.9 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde Hükümet 2018-2019 yıllarını kapsayacak zam teklifini açıkladı. İlgili bakanın yaptığı açıklamaya göre Hükümet, iki yılın her altı ayı için yüzde 3’er zam öngörüyor. Yani 2018 için de %3+3, 2019 için de %3+3 gibi, sözleşme görüşmelerini Memur Sen ile Hükümet arasında geçecek bir vodvil olarak gören bizi bile şok eden, bir zam oranıyla karşılaştık.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2017 yılı aylık enflasyon ortalamasının % 11 olduğu bir ülkede reel faiz % 20’lerde, banka faizleri de %13-15 oranında seyrederken hükümetin % 3’lük bu teklifi ahlaksız bir tekliftir!

Yoksulluk sınırının 4 bin 800 lira olduğu bir vasatta en düşük memur maaşı 2 bin 405 lira iken yüzde 3+3’lük bir teklif en hafif deyimle memura hakarettir!

Temmuz ayında kamu işçilerine ilk yıl için % 7.5+5, ikinci yıl için ise % 3.5+3.5 oranında zam verirken sanki işçi ile memur farklı ülkelerde yaşıyormuşçasına, memura işçinin yaklaşık yarısı kadar zam vermek olsa olsa hükümetin, insanların adalet duygusuyla ve zekasıyla dalga geçme girişimine işaret eder. Yoksa bu ülkede enflasyonun işçiye ayrı, memura ayrı yansıdığını zanneden bir cehaletle mi karşı karşıyayız?

Sayın Bakan bu rakamları açıklarken Hükümet’in tahayyül ettiği büyük Türkiye’nin bir masaldan ibaret olduğunu deklare etmiş oldu. Esasen Hükümet sözcüsü Türkiye ekonomisinin adını koymuş oldu: Yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesi veren memuruna yüzde üç teklif edebilen, yerlerde sürünen bir ekonomi. Böylesi aşağılayıcı bir teklif Türkiye beş sente muhtaç olduğu dönemlerde bile yapılmadı. Hükümet ya memuruna, emeklisine refahtan hak ettiği payı vermelidir ya da kalkınma masalından vazgeçmelidir.

Bu zam teklifi hükümetin devlete biçtiği kalitesizliğin de göstergesi olmuştur. Hükümet kamu hizmetinde kaliteye önem vermemektedir. Hükümetin toplu sözleşme masasındaki yaklaşımını, yoksulluk altında ezdiği kamu çalışanını, dolayısıyla kamu hizmetini mağduriyete ve kalitesizliğe mahkûm etmek olarak okumak hiç de yanlış olmayacaktır.

Hükümetin bu aşağılayıcı teklifi yetkili sendika olan Memur Sen’in de imtihanı olacaktır.

2013 ve 2015 sözleşmelerinde çalışanın ve emeklinin haklarını hükümete peşkeş çeken Memur Sen, bu kez geçmiş ayıp ve günahlarını telafi edebilecek midir?

Yetkili sendika iki yıl için toplam % 34 zam önermişti. Ve bu rakam belirlenirken “Döviz kuru ve faiz oranlarındaki değişimlerden, emtia fiyatlarındaki değişimlere, hem ülke hem de küresel düzleme ilişkin makro ve mikro verilerden, siyasi, diplomatik, sosyo-ekonomik gelişmelere bütün bileşenleri dikkate aldık.’’ Diyordu. Bakalım üstün çalışmalar (!)sonucunda belirlediği bu rakamların arkasında durabilecek mi yoksa hükümetin teklifini bir puan artırabilmeyi büyük başarı olarak sunacağı bir at pazarlığına dönüştürerek milyonların haklarını yine masada satacak mı? Umarız 2013’te yaptığı gibi hükümetin teklifinin altında bir zam oranına imza atmazlar.

ÖZGÜR EĞİTİM SEN olarak hükümetin bu teklifini de bu şartlarda müzakerelerin devam etmesini de büyük bir aşağılama ve hakaret olarak görüyoruz. Tüm sendika ve konfederasyonlara söz ve eylem birliği halinde bu aşağılamaya ortak tepki verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca  grev hakkı olmayan ve son sözün hükümetin belirlediği hakem heyetinin yetkisine bırakan bir Toplu Sözleşme sürecinin hükümetin bu kadar pervasız davranabilmesinin önünü açtığı gibi kamuoyunu oyalamaya yönelik bir vodvil gösterisinin ötesine geçemediğini bu vesileyle bir kez daha ilan ediyoruz. 

 

Kaynak: AHA

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı, Hasan Odabaşı hayata veda etti
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı,...
Güngören İnsan Haklarından taviz vermiyor
Güngören İnsan Haklarından taviz vermiyor