Prostat Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Prostat Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

AHA-ŞİŞLİ Prostat kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirerek hastalara yol göstermek üzere harekete geçen Şişli Belediyesi, Türk Kanser Derneği işbirliği ile önemli bir projeyi hayata geçirdi.

03 Eylül 2015 - 10:13

Prostat kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirerek hastalara yol göstermek üzere harekete geçen Şişli Belediyesi, Türk Kanser Derneği  işbirliği ile önemli bir projeyi hayata geçirdi.

Şişli Belediyesi, erkeklerde en sık görülen kanser türü olan ve kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak bilinen prostat kanseri hakkında Şişlili yurttaşları bilgilendirmek amacı ile bir sağlık seminerine ev sahipliği yaptı. Seminere Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün yanı sıra Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, Prof.Dr.Fatih Atuğ, Prof.Dr.N.Cem Balcı, Prof.Dr.Ömer Küçük ve çok sayıda Şişlili yurttaş katıldı.

Yılda bir milyon erkek prostat kanserine yakalanıyor

Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, erkeklerde prostat kanserinin görülme sıklığının kanser türleri içerisinde ikinci sırada olduğunu belirterek, dünya üzerinde her yıl bir milyon kişinin prostat kanserine yakalandığını vurguladı. Yılda üç yüz bin ölüm vakası ile karşılaştıklarını dile getiren Duruman, prostat kanserine yakalananların sayısının en fazla Amerika’da olduğunu, bunun da sağlıksız beslenmeden kaynaklandığını söyledi. Erkeklerin %90’nının prostat taraması yaptırmadığını açıklayan Duruman, Türk Kanser Derneği olarak hedeflerinin 50 bin tarama olduğunu belirterek katılımcılara “kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun” çağrısında bulundu.

Prof.Dr.Fatih Atuğ ise, dünya üzerinde prostat kanserine yakalanma oranının en düşük Japonya’da olduğunu dile getirerek, bunun arkasında D vitamini yüksek beslenmenin yattığını belirtti.

Kanserden korunmanın en etkili yolu, egzersiz

Uzun yıllardır Amerika’da beslenmenin prostat kanseri üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yapan Prof. Ömer Küçük, prostat kanserinin nasıl önlenebileceği konusunda katılımcılara bilgi verdi. Prostat kanserinin önlenmesinin kolay olduğunu belirten Küçük, kanseri önlemenin en etkili yolunun egzersiz yapmadan geçtiğini ve egzersiz yapan kişilerin prostat kanserine yakalanma oranının %30 daha az olduğunu açıkladı.

Japonya’nın prostata karşı panzehiri; soya

Japonya ve Çin gibi Asya ülkelerinde beslenme alışkanlıklarından ötürü prostat ve meme kanserine yakalananların sayısının daha az olduğunu söyleyen Prof.Dr.Ömer Küçük, özellikle soya bitkisinin bu durumda büyük etkisi olduğunu düşündüklerini dile getirdi. Küçük, ayrıca, içeriğindeki zengin likopen maddesi açısından domatesin tüketiminin de kansere yakalanma riskini azalttığını vurguladı.

Seminer sonrası Şişlili erkek katılımcıların bilgileri alınarak ücretsiz prostat kanseri taraması için randevu verildi.

 

AHA HABER MERKEZİ

8921602.jpg
5510428.jpg
1819935.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Özgür Subaşı Su Mengüç ile Gala Tv Medya Ajansı İçin Anlaştı
Özgür Subaşı Su Mengüç ile Gala Tv Medya Ajansı İçin...
Ali Kemal Kazdal'ın abisi Yunus Emre Kazdal hayatını kaybetti
Ali Kemal Kazdal'ın abisi Yunus Emre Kazdal hayatını kaybetti