NİNE VE DEDELERLE BAYRAMLAR DAHA GÜZEL

NİNE VE DEDELERLE BAYRAMLAR DAHA GÜZEL

AHA-Bağcılar-Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencileri, geçmişle gelecek arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlayan “İki Bayram Arası” adlı temalı örnek bir programa imza attılar.

17 Eylül 2015 - 14:18

Bağcılar’daki büyüklerini ziyaret eden öğrenciler, geçmiş bayramlarla ilgili öğrendiklerini paylaştılar. Kimi büyükleri geçmiş bayramların daha zengin ve anlamlı geçtiğini belirtirken, kimisi de günümüzde imkanların daha çok olması sebebiyle bayramların güzel geçtiğini ifade ettiler. Öğrenciler, ‘nine ve dedelerle bayramlar daha güzel’ sonucuna ulaştıklarını belirtti.

Bağcılar Belediyesi Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu “İki Bayram Arası” adlı program Halk Sarayı’nı hıncahınç dolduran anne ve çocukların ilgisiyle karşılandı. Değişik sebeplerle Türkiye’nin dört bir yanından gelip yerleşen büyükleri ile röportaj yapan öğrenciler, onlardan dinledikleri bayram anılarını görüntülü, sözlü ve tiyatro oyunu olarak paylaştılar.

“BÜYÜKŞEHİRLER İNSANI YALNIZLAŞTIRIYOR”

Öğrenciler, “Bayramlarda nine ve dedelerimizle mahallemizin büyüklerini ziyaret edelim, ellerini öpelim ve hayır dualarını alalım. Çünkü, ‘büyüklerin olmadığı yerde bayram olmaz,” diyerek duyarlılık örneği sergilediler. Enes Malik Elikara ve Gökçe Çiçek, anılarını dinledikleri Nezaket Hanım’ın, teknolojik imkanların gelişmesiyle birlikte özellikle büyükşehirlerde insanların yalnızlaştığını belirttiğini anlattılar. Zonguldak’ta dünyaya geldiğini anlatan Ali Sancar ile röportaj yapan Emre Demirkol da Sancar’ın, ABD ile SSCB’nin soğuk savaşından ülkemizin de olumsuz etkilendiğini belirterek, “Hepimiz çok zor günler yaşadık. Çünkü ekonomi ve siyasi istikrar yoktu.” dediğini belirttiler. Öğrenciler, Sancar’ın yine de evlerde arife günleri börek, çörek, gözleme, kadayıf tatlıları ve pastalar yapıldığını söylediğini, bayramın çocuklar için güzel geçtiğini anlattığını belirttiler.

“TEKNOLOJİ BAYRAM GELENEĞİNİ ETKİLEDİ”

Öğrenci Buse Naz ise ilçe sakini Oruç Karabağ’dan geçmiş bayramlarla ilgili aldığı bilgileri paylaştı. Buse Naz, röportajla ilgili şunları söyledi: “Oruç dede, bayram namazı kılındıktan sonra ölü evlerine başsağlığı ziyaretinde bulunulduğunu ve mezarlıklara gidildiğini anlattı. Kahvaltıda arife günü hazırlanan geleneksel yiyeceklerle kahvaltı yaptıklarını söyledi. Büyüklerin ziyaret edildiğini ardından da çelik-çomak, koşu, seksek gibi doğaçlama oyunlar oynadıklarını belirtti.” dediler. Röportajların izlenmesinin ardından düşüncelerini paylaşan öğrenciler, “Büyüklerimiz, teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte eski sohbetlerin azaldığını, bayram ziyaretlerinin aksatıldığını ve insanların birbirlerine daha az vakit ayırdıklarını söylediler” tespitinde bulundular.

“OSMANLI DÖNEMİNDE BAYRAMLAR NASILDI?”

Öğrenciler, sunumlarında da Osmanlı dönemindeki Sarayburnu, Galata Köprüsü ve Haliç’te eğlenceler düzenlendiğini, davulculara bahşiş, büyüklere hediye çocuklara da şekerleme verildiğini anlattılar. Programın ilgi çeken aktivitelerinden birisi de o dönemden kalan bayram eğlencelerinden örnekler sunulmasıydı. Öğrencilerin, karagöz-hacivat oyunu salondan alkış topladı. Video eşliğinde de çocuk oyunlarından örnekler sunuldu. Salondakiler, Müzik Kulübü öğrencilerinin seslendirdikleri şarkı ve türkülere eşlik ettiler.  

Programa Kurucu Belediye Başkanı ve İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, İlçe Kaymakamı Erdal Çakır, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz’ın yanı sıra öğrencilerle velileri katıldı. Konuşmacılar, geçmişle gelecek arasında köprü kurmayı amaçlayan anlamlı bir programa imza attıkları için öğrencileri kutladılar.

 

 

AHA HABER MERKEZİ

3507885.jpg
12313.jpg
3161772.jpg
2558158.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Hamza Aydogdu ve Başkan Bünyamin Demir bürokratların simyasını bozdular
Vali Hamza Aydogdu ve Başkan Bünyamin Demir bürokratların...
Cemevi başkanı Kenan Yerlitaş'ın abisi Bedri Yerlitaş hayatını kaybetti
Cemevi başkanı Kenan Yerlitaş'ın abisi Bedri Yerlitaş hayatını...