İyi Parti Cemal Uzun ; Engelliler Bakanlığı olmazsa, olmazımız

İyi Parti Cemal Uzun ; Engelliler Bakanlığı olmazsa, olmazımız

AHA İSTANBUL - İyi parti İstanbul İl başkanlığı Engelliler Komisyonundan ENGELLİLER BAKANLIĞI için çağrı geldi

03 Aralık 2020 - 11:25

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla İstanbul İyi Parti Enegelliler Komisyonu Başkanlığından ENGELLİLER BAKANLIĞI Kurulması için çağrı geldi. Komisyon başkanı Cemal Uzun imzasıyla yayınlanan  acıklamada Ülkemizde yaklaşık 12 milyon engelli vardır. Bu verilen rakam toplam engel grubunu teşkil eder. Bu engel gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Engel Grupları
1- Bedensel Engelliler
2- Görme Engelliler
3- İşitme Engelliler
4- Konuşma ve dil sorunları
5- Psikiyatrik/psikolojik sorunlar
6- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
7- Öğrenme güçlükleri
8- Nörolojik bozukluklar
9- Otizm-asperger
10- Diğer engel grupları: süreğen hastalıklar
Gördüğünüz gibi 10’a yakın engel grubu bulunmaktadır. Engellilerin sorunları dediğimizde her engel grubunun kendine özgü sorunları bulunmaktadır.
Örneğin bir tekerlekli sandalye kullanıcı ile bir işitme engellinin sorunları aynı değildir. Tekerlekli sandalye kullanıcısı için mimari sorunlar birinci sırada gelirken işitme engelliler için mimari şartlar hiçbir şekilde sorun değildir.
Bir yıla yakın süredir yaşanılan COVİD 19 pandemisi dolayısıyla engelli kişilerin hayat şartları ve mücadelesi çok ama çok daha zor bir hal almıştır. Hükümetin engellilere sahip çıkmaması, seslenişlerini duymaması da cabasıdır.
Ortopedik engelliler de (tekerlekli sandalye kullanıcıları) oturdukları konutlarda asansör bulunmaması ya da evlerin girişinde tekerlekli sandalye ile ulaşımı kolaylaştırıcı engelli rampası olmadığından dolayı dışarı çıkıp karşılamaları gereken ihtiyaçlarını temin edememekteler. Kaldı ki tekerlekli sandalye kullanımında birçok engellinin bir yardımcıya ihtiyacı olmaktadır. Oysa tek başlarına ulaşımı sağlayabilmeleri için sadece “akülü sandalye” ihtiyaçlarının karşılanması yeterlidir. Ortez ve protez sahipleri de aynı dertlerden muzdariptir.
Otomobil alımlarında liste fiyatının kaldırılıp, 1600 cc motor sınırı ile marka farkı gözetmeksizin araç alımının önü açılmalıdır. Elektrikli ve hibrit araçlarda ise min.60 KWh ile maksimum 150 KWh ile ilgili yasal düzenleme bir an önce TBMM gündemine getirilmelidir. Araç sahibi engelliler için, konutlarının önünde “engelli araç otopark alanı” tahsis edilmelidir. Engellilerin ulaşımı kolaylaştırılırken, oto park sorunu ile karşılaşmaları engellenmelidir. Park alanlarının tahsisinde merkezi idare ya da yerel yönetim karmaşası yaşanmaması adına da yine idari düzenlemeler yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki ulaşım engelliler için bir lüks değil günlük yaşamlarının sürdürülmesi için zaruri bir ihtiyaçtır.
Pandemi nedeni ile okula gidemeyenler ile örgün eğitim kurumlarında eğitim gören çocuklar uzaktan eğitime dahil olabilmek için laptop ya da tablet bilgisayara ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca görme engelli bireylerimizin sesli okuma sistemlerine ve akıllı telefonlara ihtiyaç duymaktadır. Zira teknolojik açıdan desteklenmemeleri durumunda zaten düşük olan “eğitimli engelli sayısı” asla yükselemeyecektir. Eğitimsizliğinin de beraberinde işsizliği getireceğini unutmamalı, bu acı realiteyi mutlaka göz önünde bulundurmalıyız.
Özel çocuklarımız ile ağır mental grubundaki engelli bireylerimiz bu pandemi döneminde kendilerini ifade edemedikleri gibi üstüne üstlük hasta olamamak adına evden çıkamamaktadırlar. Çünkü hasta olması durumunda ne gibi sağlık sorunları yaşadığını anlatamamaktalar.
Engelli bireylerin, öğretmenlerin ve antrenörlerin evlerinde kullandıkları internet hizmetinin ücretsiz olması ve kota sınırı olmadan yararlanmaları hayati bir ihtiyaçtır. Eğitim hayatına devam eden sporcuların da uzaktan eğitim ile antrenman saatlerinin ayarlanması gerekmektedir. Çıkan kararnameler de Profesyonel sporcu ibaresine bağlı kalınmadan Milli Sporcular ve Lisanslı sporcularından kapsama alınıp engelli kişilerin ücret almadan yaptıkları spor dallarında antrenman yapma rahatlığı sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki uluslararası olimpiyatlar ile diğer spor müsabakalarında engelli sporcularımızın başarısı hepimizin başarısı olacaktır.
Engelli bireyler için söylenmiş olan engelli e-rapor sisteminde; “bir daha engelli rapor için uğraşılmayacak” denilmesine rağmen hiçbir çözüme ulaşmadığı ortadadır. Kaldı ki engelli birey 182 telefon numarasından randevu için aradığında çoğu zaman heyet için randevu alamıyor ve mağdur oluyor.
Sistemi düzenleme ile engelli birey aradığında ekranda gözükmeli ve her zaman engellilere öncelik tanınmalıdır. Mutlaka randevu tarihi verilmeli ve engelli bireylerin çeşitli gerekçelerle tekrar aramak zorunda bırakılmamalıdır.
Kur artışları dolayısıyla güncellenmesi çok ama çok geç kalınmış olan ve her engelli kategorisini kapsayan SUT artışlarının her yıl otomatik olarak Merkez Bankası döviz kurları artışına göre ayarlama yapılmalıdır. Bu konuda yapılması gereken kanuni düzenlemelerde bir an önce yapılmalı ve daha fazla zaman kaybına sebebiyet verilmemelidir.
Yukarıda saydıklarımız ve daha nice sorunların tek elden çözüme kavuşturulması, TBMM’de doğrudan temsil edilmesi, Genel Bütçe’den pay ayrılması, kanuni düzenlemelerin hazırlanması ve takibinin yapılması gibi elzem hususların sevk ve idaresi açısından ENGELLİLER BAKANLIĞI kurulmalıdır. İlk etapta 30 Büyükşehir Belediyesince derhal ENGELLİ HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI kurulmalıdır.denildi. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı, Hasan Odabaşı hayata veda etti
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı,...
Güngören İnsan Haklarından taviz vermiyor
Güngören İnsan Haklarından taviz vermiyor