Kartal Tibet’i kaybettik!

Kartal Tibet'i kaybettik!

ürk Sineması'nın efsane isimlerinden Kartal Tibet, dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti. 150'den fazla filme katkıda bulunan ve beyazperdedeki 'Tarkan' karakteriyle hafızalara kazınan Tibet'in vefatı Türkiye'yi yasa boğdu. Usta sanatçı, yarın Zincirlikuyu Camii'nden son yolculuğuna uğurlanacak. Kendi arzusu üzerine Tibet için özel bir tören yapılmayacak

02 Temmuz 2021 - 18:19

Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra mezun olduğu 1960 yılında Albert Camus'nun yazdığı Mahir Cahova'nın yönettiği Caligula'da sahneye çıktı. Tibet, kurucularından olduğu Ankara'nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışırken askere giden Göksel Arsoy'un yerini doldurmayı amaçlayan yapımcılardan sinema filmi teklifleri aldı. Ne var ki yapımcılar, Göksel Arsoy'un kazandığı kadar para isteyen Kartal Tibet'e rol vermekten vazgeçti. Zira Arsoy, sinema filmleriyle oldukça ünlü bir oyuncuyken Tibet hiç ünlü değildi. 'İlle de sinema oyuncusu da olacağım' düşüncesinde olmayan Kartal Tibet, Ankara'daki tiyatro çalışmalarına devam etti.

Suat Yalaz'ın 1960 yılında yarattığı çizgi roman karakteri Karaoğlan'ın sinemaya uyarlanan 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit' adlı filminde başrolü üstlendi. Dönemin jönlerinden Cüneyt Arkın'ın çizgi roman karakterleri 'Malkoçoğlu' ve 'Kara Murat' olarak seyircinin karşısına çıkması, bu tür macera filmlerinin popülerliğini artırdı.Kartal Tibet, 'İlle de sinema da olsun' demese de sinema, 'İlle de Kartal Tibet olsun' dedi. 1964'te Suat Yalaz, dönemin yok satan çizgi romanı 'Karaoğlan'ı sinemaya uyarlamaya karar verdiğinde henüz tanınmamış bir oyuncu arıyordu. Birkaç tiyatro oyuncusuyla görüşse de zihnindeki 'Karaoğlan'ı bulamadı. Ankara'da tiyatro sahnesinde oyununu seyrettiği Kartal Tibet'i görünce "İşte Karaoğlan" diyerek Kartal Tibet'e teklifte bulundu. O güne kadar sinema oyunculuğunu çok istemeyen Tibet, karar değiştirerek 1965 yapımı 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit'te kamera karşısına geçti.

TARKAN KARAKTERİYLE HAFIZALARA KAZINDI

Kartal Tibet, 1965'te 'Karaoğlan: Altay'dan Gelen Yiğit' ile başladığı oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı.

Tibet, daha sonra çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak'ın yarattığı Tarkan'ı, 1969'da sinemaya uyarlanan 'Tarkan' adlı filmde canlandırdı. Bu filmi 1970'te 'Tarkan: Gümüş Eyer', 1971'de 'Tarkan: Viking Kanı', 1972'de 'Tarkan: Altın Madalyon' ve 1973'te 'Tarkan: Güçlü Kahraman' takip etti. Bu filmlerle Tibet, hem sanatını hem de şöhretini pekiştirdi.

Tibet, oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı. Ertem Eğilmez'in Arzu Film'inde 'Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı' ile başladığı yönetmen yardımcılığı sırasında 'Süt Kardeşler' ve 'Hababam Sınıfı Uyanıyor'da çalışan Tibet, 1976'da 'Tosun Paşa' ile oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe terfi etti.  'Tosun Paşa' ile unutulmaz bir Yeşilçam filmine imza attı. Kartal Tibet'in senaristlik kariyenini başlangıcıysa 1981 yapımı 'Davaro' ile oldu.

CENAZE TÖRENİYLE İLGİLİ DETAYLAR BELLİ OLDU

Ünlü oyuncu için yarın öğle namazını müteakip Zincirlikuyu Camii’nde tören düzenlenecek. Cenaze namazı detaylarını sosyal medyasından paylaşan oyuncu Civan Canova, “Kartal Tibet için, gerek pandemi nedeniyle gerekse kendi arzusu üzerine özel bir tören yapılmayacaktır. Naaşı; yarın, 3 Temmuz Cumartesi günü, öğle namazını müteakip Zincirlikuyu caminden kalkacak, aynı yerdeki kabrine defnedilecektir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Meslek Okulları ARA ELEMAN değil, ANA ELEMAN yetiştirir
Meslek Okulları ARA ELEMAN değil, ANA ELEMAN yetiştirir
Mesimder 10 Nisan Polis gününü unutmadı, Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı'nı tebrik etti
Mesimder 10 Nisan Polis gününü unutmadı, Emniyet Müdürü Rahmi...