Ekonomist Adnan Ateş Kripto para gerçeğini yazdı,...

Ekonomist Adnan Ateş Kripto para gerçeğini yazdı, sahtekarlıklara dikkat

Son zamanlarda Kripto Paralar üzerindeki kaygılara Kripto para uzmanı Ekonomist Adnan Ateş son noktayı koydu. Borsalarda paranızı barındırmayın. Kişisel cüzdan kullanmayı öğrenin. Uzun soluklu yatırım yapmayı tercih edin. Psikolojinize zarar vermemek için işi önce öğrenin sonra yatırımınızı yapın. Yangından kaçırılacak bir mal yok ortada. Sakin olun. Hırs yapmayın. Yiyeceğiniz bir tabak yemek ve yatacağınız sadece bir odadır.

25 Nisan 2021 - 12:10 - Güncelleme: 25 Nisan 2021 - 17:41

Ekovizyon.com'un imtiyaz sahibi Kripto para uzmanı Ekonomist Adnan Ateş Kripto para üzerindeki son durumı yazdığı makale ile yatırımcıları uyarırken püf noktalarıda açıkladı. Adnan Ateş makalesinde   Türk kripto para topluluğu Bitcoin birim fiyatının yükselmesiyle birlikte kripto para sektörüne aşırı ilgi duymaya başlayan bir topluluk. Bu ilgi birim fiyatının yükselmesine paralel yol alan bir ilgi. Oldukça hırslı ve hatalar ile dolu bir ilgiden başka bir şey değil. Sonuçları çok kötü olan tamamen cehalet kaynaklı bir ilgi diyebiliriz.
Bahse konu olan bu ilgi yeni değil. 2017 Aralık ayında Bitcoin birim fiyatının 20.000 $’ı test ettiği zaman yani 19.800 $’ı bulurken de aynı ilgi ve alaka vardı. Her yükselişte bu ilgi artıyor ve maalesef cehalet kaynaklı korkunç mağduriyetler yaşanıyor.
Tamamen eş-dost veya sosyal çevre tavsiyesi ile yol alan bir ilgiden bahsediyoruz. Bu oldukça yanlış bir bilgi kaynağı. Kendisine ait olmayan ve tahminimce en az kendisi kadar kripto paraya yabancı, gerekli donanıma sahip olmayan kişileri rol model alarak görüp kripto para yatırım kararı verdiren, neticesi korkunç olan hatalara sebebiyet veren uzun vadeli bir yol olmayan hatalarla dolu bir tercih yaptıklarını da çok sonra anlıyorlar. Bedelleri ağır olan hatalar.
Bu yazıda nerede hata yapıldığını ve neler yapılması gerektiğini sizler ile paylaşacağım. Konuyu herkesin anlaması için sadeleştirerek, akademik anlatımdan uzak bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Bu konuyu sokaktaki insanın anlayabileceği şekilde anlatmak istedim. Çünkü en çok mağduriyet bu kesimde oluyor. Ve gerçekten de üzücü. İntiharlar yaşanıyor, aile birlikleri bozuluyor ve sosyal yalnızlıklar yaşanıyor. Hayata küsenler ve canlarına kıyanlar…

Bitcoin 3 Ocak 2009’da tedavüle giren bir kripto paradır. Oluşturucusu, kodlayıcısı Satoshi Nakamoto adında biridir veya birileridir. Nakamoto’yu bu güne kadar gören olmadı. Bir forumda bazı insanlar ile sohbet edip daha sonra sırra kadem basmış birisinden bahsediyoruz. Veya bir ekibin sözcüsüdür. Kimse bir şey bilmiyor. Ama 12 yıldır dünya finans piyasalarını alt üst etti diyebiliriz. Devletler, finans kuruluşları bu işi sevmediler ama bireylerin ilgisi olunca karşı durma güçlerini de yavaş yavaş kaybediyorlar.
Bitcoin’in sadece para olma özelliğine sahiptir. Sınırlı sayıda üretilecek ve üretim bitiş tarihi bellidir (21 milyon adet üretilecek, 3 Ocak 2140 yılında son Bitcoin üretilecek şekilde dizayn edilmiş).
Altcoinler ise hem parasal özellikleri olan hem de başka özellikleri olan kripto paralardır. Örneğin Altcoinlerin kralı olarak tabir ettiğimiz Ethereum’un hem parasal özelliği var hem de ‘Akıllı sözleşme’ yapma özelliği var. Bir başka Altcoin olan Ripple’in hızlı para transferlerine, Monero gizlilik özelliği olan işlere ev sahipliği yapıyor. Bu listeyi uzatabiliriz. Bu örneklerde vurgulamak istediğim şey her Altcoin’in bir özelliği vardır. Üretim şekilleri birbirlerinden farklıdır. Şimdi gelelim konumuza;
Ben bu yazıyı sizler ile paylaşırken (25 Nisan 2021) sanırım tedavülde ki Altcoinlerin sayısı 9.000’i geçmiş olacak. Dokuz bin adet bir sayıdan bahsediyoruz. Takibi çok zor bir liste. Yatırım yapmak istediğimiz coinin ne işe yaradığını, oluşturucu ekibini, menşeini bilmeden ve en önemlisi White Paper’ini okumadan balıklama yatırım yapan Türk kripto para topluluğu bireyleri maalesef korkunç ve telafisi zor zararlar yapıp tüm birikimleri kaybediyorlar.
Ev, araba satarak, bankadan kredi çekerek ve ev önemlisi eş-dosttan borç alarak kripto para yatırımı yapmak HATADIR. Bu şekilde bir sermaye oluşturup Altcoinlere bilgisizce yatırım yapanlar sabah kapılarında Porsche olacağını hayal edebilecek kadar ütopik hayalleri olan insanlar. Bu beklenti Sayısal Loto’nun kendilerine çıkacağı beklentisi gibidir. Çok kıymetli Altcoin yatırımcıları! 10 Ocak 2009 günü ilk bitcoininizi veya bitcoinlerinizi alan kişilerden biri olsaydınız yani 12 yıl önce bu teknoloji ile tanışsaydınız evet kapınızda hayal ettiğiniz arabada olurdu, malikhaneniz de olurdu. Dilediğiniz yerde arsalarınız ve belki de fabrikalarınız olurdu. Ama siz tencerenin dibine yetişmişsiniz. Bunu bile bilmiyorsunuz? Tencerenin dibi ne demek? Yani yemek bitti. Ancak elinizde ki lokma ile tencerenin dibini yalama şansına sahipsiniz. Nedir bu telaş, nedir bu yangından mal kaçırma, nedir bu uykusuz geçerler ve nedir bu bitmeyen hırs? Sadece kendinizi bitiriyorsunuz.  Ancak zarar edince farkına varıyorsunuz.
Büyük risklerle Altcoin yatırımcılığı yapıyorsunuz Bu en büyük hata. Evet kazanmak ve başarmk için risk faktörünü göze alacaksınız ama bilgi sahibi olmadığınız bir sektöre giriş yapmak zaten hata, bilgi ve pratik olmadan yol almanız daha korkunç hata. Yumurtaları tek sepete koyuyorsunuz ve riski de bölmüyorsunuz. Neymiş? Çalıştığınız işyerinde ki müdürünüz xxxxcoin’e yatırım yapmış. O bu coine yatırmışsa bir bildiği vardır. Kusura bakmayın ama müdürünüz sizden bir tık fazla cahil ise ne olacak haliniz? Müdürünüz kariyer yapmış olabilir ama kripto para sektörü bambaşka bir sektör. Zarar edince zaten anlamakta gecikmiyorsunuz.
Kripto yatırımın HOLD yapmak olduğunu da bilmiyorsunuz! Yani Al-Unut. Tabi Al-Unut derken Bitcoin yatırımından bahsediyorum. Altocinler için durum daha farklı. Al-Unut yapacağınız altcoinler var alıp unutamayacağınız, sırtınızı dönmeyeceğiniz ve gece gündüz takip etmeniz gereken altcoinlerde var. Genelde bu tür coinlere yatırım yapılıyor. Birim fiyatı cent yada 2-3 dolar olan coinler. Bu coinlere ilgi duyuyorsunuz ama coini tanımıyorsunuz bile sadece tavsiye veya birilerini örnek alarak tercihiniz yapmışsınız. Sizin size ait bir fikriniz yok ve siz başkalarını tercihlerini benimseyip yol alıyorsunuz ki hataların en büyüğü de budur.
Borsa tehlikesinden de haberiniz yok. Geçmiş yıllarda kapanan borsaların, sırra kadem basan borsalarında olduğunu bilmiyorsunuz. Google’da ‘Japon GTBox borsası’ olarak aramanız yeterli. Parayı borsa cüzdanında tutmanın risklilerini de bilmiyorsunuz. Tüm parayı başkasının kasasında üstelik istediğiniz anda ulaşamadığınız bir şirketin kasasında. Bu çok korkunç bir hata. Kripto paranızı aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şeyin kişisel donanımınıza yani cüzdanınıza atmanız olmalı. Borsa batar, kaçar veya kaybolur zarar görmezsiniz.
Kripto para borsalarını mahallenizde ki kuyumcu olarak görmelisiniz. Veya sokağınızın köşesinde ki döviz bürosu (Burada kast etmek istediğim insanların birikimlerini alıp sırra kadem basan kuyumcular veya döviz bürolarıdır. Ve sadece bir benzetmedir. Lütfen yanlış anlaşılmasın ve genelleme yapılmasın. İşini dürüstçe yapıp hizmet veren, ticaretini yapan esnafı veya hizmet veren kripto para borsalarını tenzih ederim).
Borsalar kripto para üreticileri değildirler. Kripto para üreten madencilerden veya bir başka borsadan veya şahıslardan coin alıp size satan ve karşılığında komisyonlarını alan işletmelerdir. Kripto para borsalar size dijital ortamda cüzdan tutma imkanı da verirler. Al-Sat yapmanız için.
Ama borsa cüzdanları uzun vadede Al-Sat yapmayan sadece kripto parasını barındırmak isteyenler için iyi bir tercih değildir. Hiçbir borsa güvenli değildir. Hosting tabanlı sitelerden başka bir şey değildirler. Tıpkı sizin emlak dükkanınızın siteleri gibi bir siteye sahipler. Sizde domain alırken 9.45 dolar yıllık bedel verirsiniz onlarda. Sizde bir webmaster’a ücret karşılığında web sitesi yaparsınız borsalarda öyle. Teknik olarak aynı yol ve aynı yönteme sahipsiniz. Ama siz paranızı onların kasasında barındırıyorsunuz.
Dünya’da veya Türkiye’de ki hangi borsaya tek telefon ile ulaşabiliyorsunuz? Hangisinin çağrı merkezi var? Sadece mail ile ulaşırsınız. İstediğiniz zaman canlı etkileşim yapamadığınız bir yere neden servetinizi teslim ediyorsunuz? Tanıdığınız biri sizden yatırımınızı ona teslim etmesini teklif ederse kabul eder veya etmezsiniz ama hiç tanımadığınız birilerinin web sitesine servetinizi teslim ediyorsunuz? Borsanın sitesi kapandığında da sonuçlarına siz katlanırsınız.
Borsayı bir kuyumcu dükkanı olarak görmeniz sizi uyandırmaya yeterlidir. Kuyumcu mahallelinin kasasıdır. Kimisinin altını, kimisinin dövizi emaneten ondadır. Kuyumcu kötü niyetliyse bir gün kepenklerini açmaz veya önce arsa alır sonra başlar sizin paranız ile müteahhitlik yapmaya. Sizin haberiniz bile olmaz. Türkiye’de bunun binlerce örneği yaşandı ve hala da yaşanmaya devam ediyor. Paranızı çekmek istersiniz sizi oyalar. Kripto para Borsaları bitcoinin birim fiyatı her yükseldiğin de kripto paranızı liraya veya dolara dönüştürüp size vermemek için sistemleri hep hata verir. SMS göndermezler ve daha sonra tekrar deneyin, sonra tekrar deneyin. Deneyin ve deneyin ama size paranızı 3-5 gün vermemezlik yaparlar. Çünkü sizin paranızla başka piyasalarda, belki de kaldıraçlı piyasalarda işlem yaparlar. Sizin paranız ile para kazanırlar.
Alışınızı yaptıktan sonra borsalardan ayrılın. Şifreleri sağlam kişisel wallet yani cüzdanınızda veya flash bellek şeklinde ki soğuk cüzdanlara atmayı unutmayın. Eskiden soğuk dediğimiz soğuk cüzdanlara ulaşmak o kadar kolay değildi. Ön sipariş ile aylarca beklerdiniz. Ama artık teknoloji mağazalarında hatta kitap evlerinde bile satılıyor bu fiziki soğuk cüzdanlar.
Altcoin yatırımcılığı bilgi ve pratik isteyen bir yatırım şeklidir. İhtiyacınızın olmadığı bir para veya kenarda tuttuğunuz bir birikmişiniz ile sektöre giriş yapın. Borç para ile veya kredi parası ile girmeyin. Önce küçük bir tutar ile denemeler yapın. Alın, satın ve İBAN’ınıza parayı gönderin. Sonra tekrar alın ve diğer paralar ile takas edin. Tamam bu yeter deyip tekrar kazancınızı İBAN’ınıza gönderme talimatını verin. Aç gözlülük yapmayın. Kazancınızı ya kripto para olarak cüzdanınıza gönderin ya da İBAN’ınıza. Borsalarda kripto varlık tutmayın. Unutmayın ki bu yeni bir sektör ve devlet denetiminden uzak bir sektör. Zamanla devlet denetimi olacağını umuyoruz. Lisans bedelleri ağır olmalı ve borsa kasaları devletin kontrolüne tabi olmalı ama ne zaman olur bilmiyoruz. Olması gerekende devlet denetimidir. Nasıl ki her kafasına esen bankacı olamıyor. Belli bir mevzuata tabi olmak zorundalar kripto borsalarda da öyle olmalı. Ama ülkemizde her şey o kadar hızlı olmuyor maalesef.
Mağdur olmamak için kenarda tuttuğunuz ve birim fiyat düşerse bile mali olarak etkilenmeyeceğiniz tutarlar ile giriş yapın. Al-Unut yapın. Varlıklarınızı destekleyen kişisel cüzdanlara hızlıca transfer edin. Kişisel cüzdan profilinizi yüzde 100 doluluk ile doldurun. Cüzdanın size verdiği 12 kelimeyi bir kağıda yazın. Dijital ortamlarda barındırmayın (Mailde veya bilgisayarın not defterinde veya masaüstü Word dökümanın da tutmayın). Yazıdığınız kağıdı da mutfakta ki mercimek kavanozuna koymayın. 2-3 hatta 4 kopya oluşturun. Peşinizden bir varis bırakın. Siz öldükten sonra sizden sonrakiler o varlıklarınıza ulaşabilmeli. Nasıl ulaşacaklar tabi ki o kağıtlara yazdığınız kullanıcı adı, şifreler, tanımladığınız maile erişim bilgileri (kullanıcı adı ve şifre), not aldığınız 12 kelime ile ancak ulaşırlar. Sizden sonra ulaşabilecekleri bir çağrı merkezi olmadığının bilincinde olun.
Aslında kripto para topluluğu ile Bitcoinin ve bilimum kripto paraların altında ki ağdan yani altyapıdan bahsetmeyi daha çok isterdim. Genesis bloğundan ve daha sonra ki bloklardan. Blockchain’e veri girişi hizmeti veren mining sektöründen yani madencilerden bahsetmeyi de isterdim. Ama maalesef kripto topluluğu bununla ilgilenmiyor. Varsa yoksa altcoin müptelalığı. Ve bu topluluk parasal karşılığı olduğu için kripto paralara daha fazla ilgi duyuyorlar.
Yani herkes yağmura şiir yazarken kimse bulutun rolünün farkında bile değil. Nakamoto, blockchain’in hedefine ulaşmasını hayal ediyordu belki de ama çok az insan, şirket ve devlet blockchain’e ilgi duyuyor (şimdilik!). Gelecekte insani ilişkilerde, ticarette ve devletlerarası etkileşimlerde blockchain bir devrim yaratacak. Bunu şimdiden fark edenler geleceğin karar vericileri olacak. Gençlere tavsiyem Blockchain tabanlı projelere, uygulamalara yönelmeleridir. Tıpkı internetin ilk yıllarında ki gibiyiz. Domain almasını, web sitesi yapmasını bilen ve bir fikri olanlar geleceğin Mark Zuckerberg’i olacaklar.
Bitcoin sadece bir değer taşıyıcı ve değer özelliği olan Blockchain ürünü bir kripto varlıktır. Blockchain’in gelişmesi ile gelecekte noter diye bir şey kalmayacak. Siz singapur’dan bir mal veya hizmet alırken satıcıyı tanımanıza ve güvenmenize de gerek kalmayacak. Güvene dayalı bir ağdan bahsediyoruz. Bu güveni sağlayanlar veri girişi yapan madenciler. Madenciler yani dijital kazıcılar kömür ocağından  kömürü yeryüzüne çıkartan kişiler veya şirketlerdir. Kömür yeryüzüne geldikten tacir bu kömürün tonuna bir fiyat verip alıcıya ulaştırır. Ama bu madenden sadece kömür çıkmıyor. Elmas ve altında çıkıyor. Bunun farkında olan geleceğin kuşağı harika işler yapacaklar.
Blockchain ile birlikte ulus devlet kavramı revize olacak.  Blockchain tüm dünyanın ortak kullanabileceği bir e-dünyadır. Tıpkı e-devlet ne kadar güvenli ise blockchainde gelecekte öyle bir rol oynayacak. Tedarik zincirleri, anlaşmalar ve sözleşmeler şekil değiştirecek. Türkiye’den aldığınız bir üniversite diploması blockchain’e kaydedilmişse gittiğiniz ülkenin noterine ve tercümesine gerekte kalmayacak. Blockchain gelecekte hayal edemeyeceğimiz çok şeyi barındırıyor. Sadece hayal edin! Yerel argümanları küresel seviyelere getirin. Estonya blockchain üzerinde seçim denemesi yani oylama yaptı. Her seçimde yaşanan tartışmaların son bulduğunu bilmek bile heyecan verici. Herkesin hemfikir olduğu bir platform üzerinde seçimler yapılacak. Bunlar insan soyu için güzel ve olması gereken elzem şeylerden sadece bir kaçı.
Son olarak; Mağduriyet yaşamak istemiyorsanız önce bilgilenin. Uzmanlardan bilgi alın. İnternette okumalar ve izlemeler yapın. Twitter fenomenlerinin grafiklerine kanmayın. Geçmişte forex piyasasının oynayıcıları günümüzün kripto para analistleri olmuş. Bunu bilin. Uyanık olun. Aslında birer Nakamoto olduklarının havasını veren Kripto Abuzer ve Kripto Şaban gibi garip kullanıcı isimlerini dikkate almayın. Çoğunun diplerde olan herhangi bir altcoinin reklam yüzünden başka bir şey olmadıkları çok sonra görüldü. Borsalarda paranızı barındırmayın. Kişisel cüzdan kullanmayı öğrenin. Uzun soluklu yatırım yapmayı tercih edin. Psikolojinize zarar vermemek için işi önce öğrenin sonra yatırımınızı yapın. Yangından kaçırılacak bir mal yok ortada. Sakin olun. Hırs yapmayın. Yiyeceğiniz bir tabak yemek ve yatacağınız sadece bir odadır. dedi. 

 
Adnan Ateş, Ekovizyon Dergi
[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı, Hasan Odabaşı hayata veda etti
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı,...
Güngören İnsan Haklarından taviz vermiyor
Güngören İnsan Haklarından taviz vermiyor