AHA İSTANBUL- Aslen Suriyeli bir Çerkes olan ve İslam Dünyasın'da büyük bir üne sahip olan Cevdet Said, bu cumartesi akşamı (06.04.2013/saat:19.30) İstanbul Çerkes Derneği'nin özel konuğu olarak, sevenlerine özel bir söyleşide bulunacak.
Elli yıldır, devam ettirdiği dersleri ve konferanslarıyla ses getiren Cevdet Said; 1931 yılında, Şam yakınlarındaki Golan bölgesinde yer alan ve bir Çerkes köyü olan Bir-i Acem Köyü'nde doğdu.Adığe-Çerkes kökenli olan Cevdet Said savaş başlamadan önce, köy hayatıyla iç içe ,beslediği iki ineğiyle mütevazı bir yaşam sürdürüyordu.
Suriye'deki iç savaşın şiddetlenmesi üzerine Cevdet Said ve ailesi, Suriye'deki birçok Çerkes aile gibi, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi tarafından Türkiye'ye getirildi.
Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi'nin İstanbul'da hazırladığı eve yerleşen Said ve ailesi; bölgedeki Çerkesler ve basın kuruluşları tarafından da sık sık ziyaret ediliyor.
Cevdet Said aynı zamanda, Kurân ayetlerinin tefsiriyle ve Peygamberimizin hadisleriyle ortaya koyduğu şiddet karşıtı fikirleriyle dikkat çeken Suriyeli bir düşünür. Uzun süre Mısırdaki El Ezher Üniversitesinde eğitim gören ve Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesinden mezun olan Suriyeli Çerkes mütefekkir, gençlik yıllarında Seyyid Kutubun kitaplarına getirdiği eleştirilerle dikkati çekmeye başladı. Cevdet Said, Kurâna ve Peygamberimizin hadislerine dayandırdığı şiddet karşıtı düşünceleriyle, İslâm dünyasının felsefî ve kültürel değerlerini yeniden dirilterek öze dönmeyi hedefleyen çağdaş düşünce özgürlüğünün en başta gelen savunucusu olarak bilinmekte.
Cezayirli büyük düşünür Mâlik İbni Nebinin seçkin öğrencisi ve izleyicisi olarak ün salan Cevdet Said, şiddete ve kaba güce karşı olmak olarak özetlenen görüşleriyle çalışmalarını 50li yılların sonlarından itibaren sürdürüyor. Dünya'nın bugünkü durumu ve gidişatına dair yaptığı farklı orijinal değerlendirmeleri, makaleleri, incelemeleri ve konferans faaliyetleri, İslâm Dünyası'nda ve Batıda büyük yankılar uyandırıyor.
HABER- AHA


YORUMLAR