İstanbul'un tarihi için yeni tanık, Zeytinburnu mozaikleri oldu !!

AHA - İSTANBUL - Zeytinburnu belediye başkanlığına ait eski binanın tadilatı sırasında tabanda çıkan tarihi mozaikler düzenlenen seminer sonrası görücüye çıktı.


İstanbul'un tarihi için yeni tanık, Zeytinburnu mozaikleri oldu !!

Roma'dan başlayan mozaik tarihinin parıltısı Zeytinburnu'nda eski belediye binasının onarımında bir kez daha gün yüzüne çıktı. Zeytinburnu Belediye başkanlığının düzenlediği " 4 zaman 4 hikaye bir mekan" konulu sempozyumla Zeytinburnu tarihi mozaikleri kamuoyuna tanıtıldı. Kazlıçeşme Kültür merkezi'nde düzenlenen sempozyum Zeytinburnu'nda keşfedilen mozaiklerin Osmanlının  ve İstanbul'un tarihi ne bir kez daha tanıklık ettiğini gösterdi. 

Kazlıçeşme Kültür merkezi'nde düzenlenen seminerin sunuculuğunu TV  program yapımcısı Ceren Aktay sunarken, özel günde Zeytinburnu kaymakamı Zekeriya Güney , Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Başkan yardımcısı Sertaç Güleç,  mozaiğin tarihini ve dilini bilen Prof Dr. Asnu Bilban Yalçın yanı sıra konusunda uzman çok sayıda akademisyen programda yerini alarak 3 oturum halinde Zeytinburnu, kazı alanı tarihçesi, kent arkeolojisi ve zeytinburnu'nun kent içindeki önemi, çok katmanlılık ve kültürel mirasın korunması konularını içeren üç ayrı oturumda konular ele alındı.. Açılış programı sonrası misafirler mozaiklerin bulunduğu eski Belediye başkanlık binası altında cam bölmeden oluşturulmuş kazı alanındaki tarihi dile getiren mozaikler, katılımcıların seyrine sunuldu. Cam mozaik sanatçısı Meryem Ezengin, belediye başkanı Ömer Arısoy ile cam mozaik işlemesinin örneğini beraber çalıştılar. Basının büyük ilgi gösterdiği tarihi belgeleyen mozaik sergisi Pazartesi günü hariç haftanın 6 günü, saat 10 ile 17 arası Kazlıçeşme Kültür Merkezinde açık olacak.  

Programda konutlar arasında belediye meclis üyesi Mustafa Güreler, iyi Parti İlçe Başkan yardımcısı Filiz Vardar, arkeolojik haber.com Genel yayın yönetmenleri nden Yaşar iliksiz ve Adnan Erdoğan, basın mensuplarından Hüseyin Çetiner, Osman İslam ile ismini sayamadığımız çok sayıda sanatsever bu özel günde yerlerini aldılar.