İstanbullu çerkesler, Suriye'den Gelen Akrabaları İçin İftarda Buluştu
AHA İSTANBUL- Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi (DÇDK) iki yıllık bu süreçte, Suriye'deki insanlık dramından kaçan Çerkeslere destek çıkmaya ve onları en güzel şekliyle Türkiye'de misafir etmeye devam ediyor.Bu komite aracılığıyla gelen Suriyeli Çerkeslerin bin kadarı Türkiye'nin değişik yerleşim yerlerinde hazırlanan evlerde, bin kadarı ise Gaziantep Nizip'te özel olarak hazırlanan konteyner kentte bulunuyor.Yine bu insanlardan bir kısmı da Rusya Federasyonu'na bağlı olan anavatanları durumundaki Çerkes cumhuriyetlerine geri dönüş gerçekleştirdi.Suriye'de yaşayan Çerkeslerin sayısı yüz bini buluyor ve tarafsız durumdaki bu insanlar, küçük gruplar halinde savaş ortamından kaçıp Türkiye'deki akrabalarına sığınmaya devam ediyor.
Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi(DÇDK)'nin kurucu derneklerinden olan İstanbul Çerkes Derneği, geçen yıl düzenlemiş olduğu yardım amaçlı iftar programının ikincisini dün akşam, bir çok Çerkes kurumundan temsilcilerin ve çok sayıda İstanbullu Çerkesin katılımıyla gerçekleştirdi.
Şirinevler'deki Şirin Düğün Salonu'nda gerçekleşen bu programa; Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes Fed) başkanı Dr. Nusret Baş, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti(ÇerKad) başkanı Prof. Dr. Günseli Şurdum Avcı, Çerkes Hakları İnisiyatifi (ÇHİ) temsilcileri Kenan Kaplan ve Murat Özden, İstanbul Kafkas Kültür Derneği(İKKD) yönetim kurulu üyesi Janberd Dinçer, Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi(DÇDK) ve İstanbul Çerkes Derneği(İÇD) yönetim kurulu da tam kadro katıldı.
Çerkesce(Adığabze) iftar duasıyla başlayan program, kurum temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti ve programın ilerleyen saatlerinde yapılan geleneksel Çerkes mahalli düğünü ile program sonlandırıldı.İstanbul Çerkes Derneği'nin başlattığı bu yardım kampanyasında toplanan gıda yardımları ve nakdi yardımlar başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin değişik bölgelerinde yaşayan Suriyeli Çerkeslerin iaşesi için kullanılacak.
HABER- AHA