Türkiye’de bir ilk: Kara Afrika Müzesi’nin temeli atıldı.

Türkiye'de bir ilk: Kara Afrika Müzesi'nin temeli atıldı.

Gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz’un 50 yıl süresince Afrika’nın çeşitli bölgelerinden topladığı 450 parça mask ve materyallerden oluşan koleksiyonu, Büyükçekmece Belediyesi’nce yaptırılan Kara Afrika Müzesi’nde sergilenecek.

07 Eylül 2017 - 12:14 - Güncelleme: 07 Eylül 2017 - 12:27

Kara Afrika Müzesi temel atma töreninde konuşan Hıfzı Topuz, “Hayatımın en mutlu ve anlamlı gününü yaşıyorum” diye konuştu.

Büyükçekmece Belediyesi’ne bağışladı

Gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, 50 yılı aşkın süre boyunca Afrika’nın değişik bölgelerini gezerek topladığı mask, takı ve çeşitli materyallerden oluşan koleksiyonunu geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece Belediyesi’ne bağışlamıştı. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, birbirinden ilginç Afrika’ya has materyallerden oluşan koleksiyonun en iyi şekilde muhafaza edilmesi ve sergilenebilmesi için Kara Afrika Müzesi’nin Büyükçekmece’de kurulacağını açıklamıştı.

“İlklere imza atan bir belediyeyiz”

Müzenin temel atma törenine Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Gazeteci – Yazar Hıfzı Topuz, belediye meclis üyeleri ve davetliler katıldı. Dünyanın üçüncü büyük film platosu olan ve yapımı devam eden Midwood’un yanına yapılacak olan Kara Afrika Müzesi’nin temel arma töreninde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; “Bugün Büyükçekmece’de bir ilke daha imza attık. Büyük gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz beyin, Büyükçekmece’ye hediye ettiği Afrika’dan toplanan 450’den fazla mask ve Afrika’yı simgeleyecek materyallerden oluşan koleksiyonu içinde barındıracak Kara Afrika Müzesi’nin temelini attık. Türkiye’de olmayanı yine Türkiye’de olmayan Midwood Film Platosu’nun bitişiğinde başlatmaktan son derece mutluluk duyuyorum. Biz Türkiye’de ilklere imza atmaya alışkın bir belediye ekibiyiz. Örnek TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi, televizyon kulesi, dünyanın 3. Büyük film platosu olan Midwood, Kara Afrika Müzesi ve tüm dünyanın mimarisine hayran kaldığı Sancaktar Yeraltı Camisi. Bu örnekler bizim ilkler kitabına giren bazı projelerimizdir. Şimdi bu zincire yeni bir halka daha ilave edildi. Kültür, sanat ve medeniyetlerin buluşması anlamında hem Büyükçekmece’ye, hem de ülkemize önemli katkı sağlayacak bir müzedir. Aynı zamanda da Uluslararası Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali’ne her yıl katılan 70’e yakın ülkenin de uğrak yeri olacaktır bu müze. Kültür ve sanat projelerimize yeni bir eser daha kazandırıyoruz, hayırlı olsun” diye konuştu.

“Hayatımın en mutlu günü”

Gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz hayatının en mutlu gününü yaşadığını belirterek duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan bey ilgi gösterdi. Eğer Hasan bey olmasaydı, Büyükçekmece Belediyesi’nin yöneticileri olmasaydı bu iş gerçekleşemezdi. Bu müze projesi onun sayesinde oldu. Ben sadece tohumunu attım. Burası gelişecek ve bir kültür yuvası olacak. Burada toplantılar yapılacak, konserler verilecek, sempozyumlar düzenlenecek. Örnek bir müze olacak burası. Müzenin dışında aynı zamanda da bir kültür merkezi olacak. Müzede 450 parça maske ve Afrika’ya has çeşitli halı, heykel, takılardan oluşan materyaller sergilenecek. Bunlar 50 yıl süresince Afrika’nın çeşitli bölgelerinden toplanmış parçalar. Bunun bu şekilde bir müzede değerlendirilmesi beni çok mutlu etti.”

 

2017/09/8193799.jpg
2017/09/6214723.jpg
2017/09/1958372.jpg
2017/09/4812879.jpg
2017/09/7744481.jpg
Kaynak: AHA AKBABA HABER AJANSI

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Selami Arı gözyaşları ve dualarla hakka uğurlandı
Selami Arı gözyaşları ve dualarla hakka uğurlandı
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı, Hasan Odabaşı hayata veda etti
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı,...