TÜP BEBEKTE GELECEK VAAT EDEN YÖNTEM: MİTOKONDRİ NAKLİ

TÜP BEBEKTE GELECEK VAAT EDEN YÖNTEM: MİTOKONDRİ NAKLİ

Tüp bebekte başarısızlığı yumurta kalitesizliğinden kaynaklanan kişiler bu yöntemi kullanabilecek.

28 Eylül 2017 - 16:57

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan, “Mitokondri nakliyle bir nevi güçlendirilmiş yumurta elde edilip, gebelik önündeki engeller kaldırılmaya çalışılıyor. Başarısızlığı özellikle yumurta kalitesizliğinden kaynaklanmış kişiler bu yöntemi deneyebilir” dedi.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Volkan Turan, “Kadınların tüp bebek yöntemiyle gebe kalamamasının en önemli nedenlerinden bir tanesi; kaliteli yumurta bulunamamasıdır. Yaşla birlikte ortaya çıkan yumurta hasarının azaltılarak kalitenin artırılmasının embriyo gelişiminde önemli bir faktördür. Yumurtanın döllenerek bebek haline gelebilmesi için ihtiyaç duyulan en önemli parametrelerden biri enerjidir ve bu enerjinin sağlandığı yapı mitokondrilerdir. Mitokondrilerin diğer organellerden farklı olarak kendi DNA’ları mevcuttur ve yıllar içerisinde oluşan mutasyonlar mitokondrilerin gerekli enerjiyi üretememelerine neden olabilir. Bu da embriyonun bölünüp gelişmesinde çok önemli bir yeri olan enerjinin sağlanamamasına ve kalite kusurlarına yol açabilir. Mitokondri nakliyle bir nevi güçlendirilmiş yumurta elde edilip sorunlar aşılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

BAŞARI ORANI YÜKSEK

Doç. Dr. Volkan Turan, “Kanada, Dubai ve İspanya’da aktif olarak mitokondri nakli uygulanıyor. Şu anda bu yöntemle daha önceden tekrarlayan başarısızlıkları olup gebe kalan ve doğum yapan kadınlar mevcut. Başarısızlığı özellikle yumurta kalitesizliğinden kaynaklanmış olanlar, hala yumurta üretimi olan ama nedeni bilinmeyen tüp bebek başarısızlıkları bulunan, menopoza girmemiş 45 yaş altındaki kişiler bu yöntemi deneyebilir. Özellikle laboratuvar koşullarında embriyo arresti yani embriyonun büyümesinin ve gelişmesinin durduğu hastalarda başarı oranları daha yüksek olabilir” dedi.

YUMURTA KALİTESİ ARTIRILIYOR

Anne adayının yumurtalığından laparoskopik yöntemle çıkarılan parçadan elde edile öncül hücrelerin mitokondri için kaynak oluşturduğunu açıklayan Doç. Dr. Turan, “Elde edilen mitokondri spermle birlikte yumurtanın içine veriliyor. Bu şekilde yumurtanın kalitesi artırılıyor. Bu da spermin yumurtayı dölleme oranlarını artırarak embriyonun gelişme şansı yükseltiliyor. Enerjinin sağlanabilmesi için geçmiş yıllarda  gebelik elde edilemeyen hastalara genç kadınların yumurtalarından mitokondri naklediliyordu fakat başka birinin DNA'sını taşımak genetik olarak bazı hastalıkların taşınmasına neden olabiliyordu. Şimdi bu yöntemle yabancı birinin DNA'sı olmaksızın kişinin kendinden elde edilen öncü hücrelerden mitokondri izole edilip oluşacak sorunlardan korunabilinir” dedi.

 

Kaynak: akbaba haber ajansı

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Selami Arı gözyaşları ve dualarla hakka uğurlandı
Selami Arı gözyaşları ve dualarla hakka uğurlandı
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı, Hasan Odabaşı hayata veda etti
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı,...