KARTAL’IN ÖRNEK SÜNNET KAMPANYASI ŞÖLENLE KUTLANDI

KARTAL’IN ÖRNEK SÜNNET KAMPANYASI ŞÖLENLE KUTLANDI

AHA-Kartal-Kartal'da insan sağlığını dikkate alarak sağlık sektörüne yönelik projeleri ilçede başlatan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, "Yıl Boyu Ücretsiz Sünnet Kampanyası" şöleninde çocuklarla bir araya geldi. Türkiye’ye örnek olan bir projeye imza atan Başkan Altınok Öz, tıp dünyasının her geçen gün ilerlediğine vurgu yaparak sünnet derisi ile kanser ve organ tedavisinin de mümkün olduğunu belirtti.

18 Eylül 2015 - 10:47

Önleyici ve koruyucu sağlığa önem veren ve toplu sünnet organizasyonlarına karşı çıkarak 2009 yılında ilçede bir ilki başlatan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün, uygulamaya koyduğu sünnet projesi kapsamında; hastanelerle anlaşma yapılarak, gelir durumu fark etmeksizin tüm Kartallı çocukların steril ortamda sünnet olması sağlanıyor. 6 yıl önce Kartal'da uygulamaya koyduğu projenin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasını öngörerek bir ilke imza atan Başkan Altınok Öz, Kartallı çocukların sünnet şöleninde onları yalnız bırakmadı.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından, 2011 yılında düzenlenen ve 230 belediyenin projelerinin yarıştığı Örnek Belediyecilik Proje Yarışması'nın "Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Projeleri" dalında ödüle layık görülen "Yıl Boyu Sünnet" projesi bu yıl da yine bir şölenle kutlandı.

Kartal Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen "Yıl Boyu Ücretsiz Sünnet Kampanyası" bünyesinde Bülent Ecevit Kültür Merkezi'nde şölen düzenlendi. Şölene; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, Belediye Meclis Başkan Vekili Ali Ekber Şahin, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Mermertaş, Cumhuriyet Halk Partisi Kartal Belediyesi Meclis Üyeleri,  Başkan Yardımcıları ile Sağlık İşleri Müdürü Sevin Köker, Kartal Belediyesi birim müdürleri, mahalle muhtarları ve sünnet olan çocukların aileleri katıldı.


Türkiye'ye örnek olan proje

Çocuklar için hazırlanıp sahne gösterileri ile başlayan programda konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Yıl boyu düzenlediğimiz sünnet kampanyasına hoş geldiniz.” diyerek başladığı konuşmasına, şöyle devam etti: “Çocuklarla bu mutluluğu yaşamak benim için bir zevk, güzellik, onur... Nüfusun yarısının erkek olduğu Müslüman bir toplumda, erkekler çocuklar sünnet ettiriliyor. Fakat kim yapıyor bu işi? Ehli olan mı yapıyor, ehli olmayan mı yapıyor, sorun oluyor mu, olmuyor mu? İşin bu tarafı, toplumun değer yargılarından dolayı fazla araştırılmıyor. İşte bugün, yıl boyu sünnet kampanyasında, bu işin tıbbi koşullar altında, düzgün bir şekilde, hastane ortamında ve komplikasyon yaratmayacak şekilde yapılmasına vesile olduk. Geçmişte belediyeler, bir günde 200 çocuğu sünnet ettiriyordu. Bu gibi şartlarda; sünnet olan ilk çocuklar, steril şartlarda sünnet oluyor, sonrakiler ise basit sterilizasyon işlemiyle sünnet ettiriliyor. Daha sonraki aşamalarda çocuklarımız; Hepatit B, Hepatit C, AIDS gibi bulaşıcı hastalık riskiyle karşı karşıya bırakılabiliyordu. Şimdi onların hepsi, Kartal sınırları içerisinde yok oldu. Şölenimiz yıla yayılan ve eğlenceye dönüştürdüğümüz bir kampanya haline geldi. Sünnet projesinin meclisin gündemine gelerek, genel sağlık politikası kapsamına alındı. Sanıyorum bundan sonra, doktor olmayan kişilerin dışında sünnet yapılamayacak.

Sünnet derisinden kanser ve organ tedavisi

Tıp dünyasının her geçen gün ilerlediğini ve insan sağlığına yönelik tedavilerin olduğuna da değinen Başkan Altınok Öz, “Bugün sünnet kampanyamızın olduğunu söylediğim bir bilim adamı; doğumdan sonra ilk beş gün içinde, özellikle ilk gün sünnet olan çocuğun sünnet derisini bize getirir misiniz? dedi. Bunun üzerine ben de ne işe yaradığını sordum. Verdiği cevapta yaradanımızın bir mucizesine daha tanık oldum. Bildiğimiz üzere, annenin göbek bağı ve çocuğun göbek bağından kök hücre üretilir.  Bu kök hücreyle, hastalıklar tedavi edilir. Kadın, erkek, akraba şartı olmaksızın, kök hücrenin en iyi çıkabileceği yer;  ilk gün alınan sünnet derisiymiş. Dolayısıyla ilk gün alınan sünnet derisi, önümüzdeki dönemlerde biz ve çocuklarımıza da gerek kanser tedavisinde veya organ tedavisinde yardımcı olacak. Saç ekimi ile alakalı da çalışmaların yapıldığı belirtiliyor. Bilim adına güzel bir şey.  Bilim adamı arkadaşımın vesilesiyle bunu da öğrenmiş olduk. Sağlık açısından sünnetin faydalı olduğu bilimsel yollarla kanıtlanmış bir şeydir. Böylesine bir günde, sizlerle beraber olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Hepinize saygılar, sevgiler, güzel günler diliyor,sünnet olan çocuklarımıza yaşamlarında başarılar diliyorum .” dedi

Ailelerden Doktor Başkan'a teşekkür

Proje kapsamında çocuklarını sünnet ettiren aileler, Op. Dr. Altınok Öz'ün; doktor olmasının verdiği güvenle, çocuklarını sünnet ettirdiklerini belirterek Başkan Altınok Öz’e teşekkür etti.

2009 yılından bu yana 10 bini aşkın çocuk sünnet ettirildi

 

Kartal Belediyesi, "Yıl Boyu Ücretsiz Sünnet Kampanyası" kapsamında 2009 yılında; bin 87, 2010 yılında; bin 325, 2011’de bin 288, 2012’de bin 934, 2013’te bin 600, 2014’te bin 662 ve 2015 ile birlikte toplamda tam 10 bin 68 çocuğu anlaşmalı hastanelerde, sağlıklı ortamlardasünnet ettirdi.

Çocuklar doyasıya eğlendi

Çocukların, Kartal Belediyesi tarafından kendilerine hediye edilen sünnet kıyafetleri ile geldiği şölene, çok sayıda Kartallı ilgi gösterdi. Sihirbaz, jonglör ve palyaço gösterileri ile 9D sinema ve çeşitli oyunların sergilendiği şölende, çocuklar doyasıya eğlendi. Ayrıca düzenlenen kokteylde tüm çocuklara yiyecek ikramında bulunulurken çeşitli hediyeler dağıtıldı.

Yıl Boyu Ücretsiz Sünnet Kampanyası Kayıtları Devam Ediyor

Toplu sünnet uygulamalarında uygun sağlık koşullarının sağlanamadığı, düşük gelir düzeyi gözetilerek kimi koşullarda ailelerin, çocukların rencide edildiği uygulamalar yerine 'yıl boyu ücretsiz sünnet' projesiyle sosyal hizmet anlayışı çok daha kapsayıcı amaca hizmet ediyor.Kampanyadan yararlanmak isteyen Kartallılar, Kartal Belediyesi Sağlık işleri Müdürlüğü’ne başvurarak çocuklarını anlaşmalı hastanelerde sünnet ettirebilirler. “Yıl Boyu Ücretsiz Sünnet Kampanyası” kayıtları hakkında detaylı bilgi için iletişim numarası; 0216 353 91 61

 

AHA HABER MERKEZİ

8288318.jpg
9581869.jpg
2746604.jpg
5170896.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Meslek Okulları ARA ELEMAN değil, ANA ELEMAN yetiştirir
Meslek Okulları ARA ELEMAN değil, ANA ELEMAN yetiştirir
Mesimder 10 Nisan Polis gününü unutmadı, Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı'nı tebrik etti
Mesimder 10 Nisan Polis gününü unutmadı, Emniyet Müdürü Rahmi...