Müjde! Yeni Yapılandırma Kanunu Vergi ve Diğer Borçlara Ödeme Kolaylığı Getiriyor!

7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27 Mayıs 2017'de yürürlüğe girdi. Bu kanun ile vatandaşlara kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor


Müjde! Yeni Yapılandırma Kanunu Vergi ve Diğer Borçlara Ödeme Kolaylığı Getiriyor!

7020 sayılı Yeni Yapılandırma Kanunuyla; vatandaşların kamuya olan borç yükü azalacak ve borçlar taksitler halinde ödenebilecek.

Yeni Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getriyor

Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri, üçte iki oranında azaltılıyor. 

Kanundan yararlanan vatandaşlar yıllık %16.80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık %3-4 gibi düşük bir oranda tutar ödeyecek.

Usulszülük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Yarısı tahsil ediliyor, yarısından vazgeçiliyor. 

Borcun peşin ödenmesi halinde de ayrıca indirim yapılıyor.

Borçların 36 ay sürede ödenmesi mümkün hale geliyor. Taksitlere ise bugünün faizinden çok daha altında katsayı uygulanacak.

Yapılandırma devam ettiği sürece; borcu yoktur belgesi alınabilecek, araçların fenni muayeneleri yaptırılabilecek

Vatandaşlar Yeni Yapılandırma Kanunu sayesinde geçmiş borçlarını taksitler halinde ödeyerek, ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek. 31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler bu kanuna göre ödenebilecek. Ancak, önceki yapılandırma yasası olan 6736 sayılı kanun hükümlerine göre yapılandırılmış borçlar Yeni Yapılandırma Kanunu kapsamına alınmadı. Önceki yasa çerçevesinde borcunu yapılandıran vatandaşlar 1 Temmuz 2016- 31 Mart 2017 zaman aralığında borçları oluşmuş ise bu borçları için yeni yapılandırma kanunundan yararlanabilecek. 

Ayrıca çok sayıda vatandaşı ilgilendiren trafik, nüfus, askerlik para cezası, seçim, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar da Kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Yurt-kur üzernden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ile ecrimisil borçları da bu Kanuna göre yapılandırılabilip ödenebilecek.

Başvuru ve Ödemeler

Yeni Yapılandırma Kanunundan yararlanmak isteyen borçlular, 30 Haziran 2017 tarihne kadar ilgili vergi dairelerine başvurması şart. Başvurular bizzat bağlı olunan vergi dairesine gelinerek veya posta yoluyla ya da gelir idaresi başkanlığının, www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracalığıyla yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri seçilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek ve taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak. Peşin veya taksit ödemelerinin 31 Temmuz 2017 Pazartesi günene kadar yapılması gerekecek 

Peşin Ödemeler Teşvik Ediliyor

Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan, Yİ-ÜFE tutarından ayrıca %50 oranında indirim yapılacak.

Taksitlerinin İlk İkisi Zamanında Ödenmesi Gerekiyor

Kanunlardan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödeme tercih edildiyse ilk iki taksit zamanında ödenmelidir. İlk iki taksidi ödemeyenler Kanunun getirdiği imkandan yararlanamayacak.

Vatandaşın kanunla ilgili her türlü sorulara Gelir İdaresi Başkanlığının, www.gib.gov.tr adresinde yer alan dökümanlardan ya da 444 0 189 VİMER aracılığıya cevap alınabilecek