Göçmen Kadınların Ürünleri ’Kar Serçesi’yle Markalaştı

Göçmen Kadınların Ürünleri 'Kar Serçesi'yle Markalaştı

Çeşitli sebeplerle ülkelerinden göç ederek Türkiye'ye gelen Suriyeli, Kırgız, Afgan, Kazak ve Özbek kadınların, Zeytinburnu "Göçmen Kadınlar Kulübü"nde eğitim aldıktan sonra hazırladıkları ürünler, "Kar Serçesi" adıyla satışa sunuluyor.

05 Eylül 2017 - 13:14 - Güncelleme: 05 Eylül 2017 - 13:24

Ülkelerinden çeşitli sebeplerle göç ederek Türkiye'ye yerleşen Suriyeli, Kırgız, Afgan, Kazak ve Özbek kadınlar, Zeytinburnu Göçmen Kadınlar Kulübü'nde eğitim aldıktan sonra hazırladıkları ürünleri, "Kar Serçesi" markasıyla satışa sunuyor.

Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'nde (AKDEM) aldıkları eğitimle meslek sahibi olan kadınlar, geri dönüştürülebilir atıkları süs eşyasına dönüştürmeye başladı. Magnet, örgü çanta, tespih, takı, anahtarlık gibi hediyelik eşyaların yapımını öğrenen kadınlar merkezde, sanattan sağlık sorunlarına, dil eğitiminden göçmen haklarına kadar birçok konu hakkında da bilgi sahibi oluyor. AKDEM Göçmen Kadınlar Kulübü'nde eğitim alan kadınların hazırladığı ürünler ise, "Kar Serçesi" markasıyla AVM’lerde satışa sunuluyor.

"SURİYE'DE EV HANIMIYDIM, ŞİMDİ MESLEK ÖĞRENİYORUM"

Kulüpte eğitim alan 60 yaşındaki Suriye Fatime Alahmad, yaptığı açıklamada 4 yıldır İstanbul'da yaşadığını söyledi.

Altısı kız 12 çocuğu olduğunu dile getiren Alahmad, "Suriye'de ev hanımıydım. Şimdi Göçmen Kadınlar Kulübü'nde meslek öğreniyorum. Benim için en önemli şey bu kursta aynı zaman da Türkçe öğrenmek. Bu yüzden pratik yapıyorum. Çocuklarımın hepsinin kendi işi var. Çok şükür mutluyuz, iyi yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk vatandaşlarına çok teşekkür ederiz, çünkü bize çok yardımsever ve saygılı davranıyorlar." diye konuştu.

Göçmen Kadınlar Kulübü'nde hobilerini işe dönüştürmek istediğini dile getiren Fatime Alahmad’ın kızı 20 yaşındaki Aya Alahmad ise Suriye'de hiç çalışmadığını ancak buraya geldikten sonra İstanbul'da çalışmak istediğini aktardı. Suriye'den 4 yıl önce ailesiyle savaştan kaçıp Türkiye'ye sığındığını anlatan Aya Alahmad, kulüpte el sanatları eğitimiyle çanta, takı, tespih ve örgü gibi çeşitli hediyelik ürünler yapmayı öğrendiğini ifade etti. Aya Alahmad, "Suriye'de 9. sınıfı bıraktıktan sonra hiçbir işte çalışmadım. Şimdi İstanbul’da yaşıyorum. Hem Türkçe öğrenmek hem de meslek sahibi olmak istiyorum. Şimdilik burada meslek öğreniyorum." şeklinde konuştu.

Afganistan'dan Türkiye'ye iç savaş nedeniyle sığınan 23 yaşındaki Özbek Safiye Atik de 10 aydır ailesiyle İstanbul'da yaşadığını aktardı. Kadınlar Kulübü'nde dikişten örgüye, çantadan takıya kadar birçok ürün yapmayı öğrendiğini anlatan Atik, kadınların kendi parasının kazanmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Afganistan'da öğretmenlik yaptığını dile getiren Atik, sözlerine şöyle devam etti:

"Afganistan’da durumların iyi olmaması sebebiyle biz de İstanbul'a göç ettik. Çok şükür ailemle birlikte İstanbul'da yaşıyorum. 3 erkek, 5 kız kardeşiz. Ağabeylerim çalışıyorlar, annem de evde torunlarına bakıyor. Babam ise yaşlandığı için çalışmıyor. Türkiye'ye yerleşmek bizim için çok iyi oldu. Çünkü biz okumuş olsak da bilmediğimiz şeyler vardı. Türk halkı sayesinde çok şeyler öğrendik. Ben okulda sadece dersleri biliyordum ama burada çok şeyler öğrendim ve üstelik meslek sahibi oluyorum. Şu an yapmaya başladığımız ürünler kurs tamamlandığında satışa çıkacak. Buradan diğer göçmen kadınlara da sesleniyorum AKDEM’e gelip burada kursa katılıp meslek sahibi olsunlar."

"KAR SERÇESİ MARKALI ÜRÜNLERİ ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE SATIŞA SUNACAĞIZ"

Göçmen Kadınlar Kulübü'nü 2015 yılında hayata geçirdiklerini söyleyen AKDEM Göçmen Kadınlar Kulübü eğitmeni Nezihe Atılgan, Kulübe gelen kadınlara çeşitli konularda eğitimler verdiklerini aktararak, "Göçmen Kadınlar Kulübü'nde kadınlara hobilerini işe dönüştürmelerine yönelik eğitimler veriyoruz. Bunun sonucunda da el sanatlarına yönelik ürünler ortaya çıkıyor. Bu ürünlerin satışından elde edilen geliri ise ev ekonomilerine katkı sağlamak ve onları teşvik etmek adına kursa katılan kadınlara hediye diyoruz." diye konuştu.

"Kar Serçesi" markasının hikayesi ve kulüpteki çalışmalar hakkında bilgi veren Atılgan konuşmasına şöyle devam etti:

"Yaptığımız ürünleri “Kar Serçesi” markası altında yılsonu satışa sunuyoruz. Satış standımıza Kar Serçesi adını vermemizin bir sebebi var. Kar serçesi göçmen bir kuş. Fakat koşulları onu çok zorlamadığı sürece kolay kolay bulunduğu yerden göç etmez. Şartlar onu çok zorlar da yiyecek bir şey bulamaz hale gelirse işte o zaman bulunduğu yeri terk edip başka bir yere göç eder. Tıpkı buradaki göçmen kadınlarımız gibi. İşte bu yüzden satış standımıza “Kar Serçesi” adını verdik. Kulüpte ağırlıklı Suriyeli, Afgan, Kazak ve Özbek kadınlar yer alıyor. Ama her ülkeden katılmak isteyenler kulübe dahil olabiliyor. Yaklaşık 1 yıl süren belirli eğitim programımız bulunuyor. Kadınlar bu eğitim programını tamamladıktan sonra tam anlamıyla üretime geçebiliyorlar. Geçen sene ilk grubumuzu mezun ettik. Şu an ikinci grubumuza eğitim veriyoruz. Kadınlar 1 yıllık kursta keçeden çantalar, kokulu taşlar, kılıflar üretmeyi öğreniyorlar. Ayrıca, boncuk atölyesinde kolye, bilezik ürünler yapıyorlar. Geçen yıl mezun olan grubumuzun ürünlerini Zeytinburnu Olivium Alışveriş Merkezi’nde açtığımız stantla satışa sunmuştuk ve ürünlerimizin çoğu satılmakla birlikte siparişler de almıştık. Bu yılsonunda da kursumuz tamamlandıktan sonra yine “Kar Serçesi” markasıyla üretilen ürünleri alışveriş merkezlerinde satışa sunacağız."

 

2017/09/8438147.jpg
2017/09/279790.jpg
2017/09/7177061.jpg
2017/09/7724804.jpg
Kaynak: AHA AKBABA HABER AJANSI

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Mesimder 10 Nisan Polis gününü unutmadı, Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı'nı tebrik etti
Mesimder 10 Nisan Polis gününü unutmadı, Emniyet Müdürü Rahmi...
Muhtar Özlem Sögüt'ün babası Mehmet Ali Sögüt hayatını kaybetti
Muhtar Özlem Sögüt'ün babası Mehmet Ali Sögüt hayatını...