ALTIN ELLER İLE AHŞAPLAR SANATA DÖNÜŞÜYOR

ALTIN ELLER İLE AHŞAPLAR SANATA DÖNÜŞÜYOR

AHA-Beyoğlu-Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yeniden canlandıran “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali” vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Festivale ikinci kez katılan ahşap oyma ve kakma sanatçısı Ahmet Münir Ayva “Beyoğlu deyince aklıma Osmanlı’yla, el sanatlarımızla ilgili çağrışımlar geliyor. Beyoğlu Belediyesi’ne festival için çok teşekkür ediyorum,” dedi.

11 Eylül 2015 - 12:29

Beyoğlu Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali’nde Türkiye'nin yedi bölgesinden 45 farklı branşta toplam 70 zanaatkar bir araya geldi. “Altın Ellerin Hatırı Var” sloganıyla kapılarını açan festivalde TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkarı Ahmet Münir Ayva usta, açmış olduğu stantta ahşapları sanata dönüştürüyor.

48 senedir ahşap oyma ve kakma sanatını irca eden İnegöllü Ahmet Münir Ayva’nın standı ahşap kakma sanatına ilgi duyan vatandaşların akınına uğruyor.

            Ahmet usta, eserlerinde doğal ahşap parçalarını kullanıp ve ahşabın renginden faydalanarak kakma yapıyor. “Bir sanatçının yapacağı eserle bütünleşmesi çok önemli” diyen Ahmet usta eserini ortaya koymadan önce büyük bir titizlikle eser seçip onu çizim haline getiriyor. Daha sonra usta, uygun ahşap belirleyerek işlemeye başlıyor ve çizmiş olduğu yerlere ahşabını döşüyor. Her aşamasında el emeği göz nuru ile yapılan çalışmaların tamamlanması yıllar alabiliyor.  Eser, tamamlandıktan sonra müşteriye sunularak altın değerinde kıymet buluyor.

İNŞALLAH BİZDEN SONRA TALEBELER BU SANATI DEVAM ETTİRECEK

Yaptığı mesleğin unutulmaması için büyük bir çaba harcadığını ifade eden Ahşap Oyma ve Kakma Sanatçısı Ahmet Münir Ayva, “Talebe yetiştiriyorum.  Şuana kadar 15-16 senelik de talebelerim var. Bir de belediyelerin verdikleri düzenlediği kurslarda bu işi en azında meraklı olan öğrencilerimiz var. İnşallah bizden sonra bu sanatı bu talebeler götürecek,” dedi.

BEYOĞLU DEYİNCE AKLIMA OSMANLI İLE İLGİLİ ÇAĞRIŞIMLAR GELİYOR

            İkinci kez “Altın Eller Geleneksel El Sanatları Festivali’ne katıldığını söyleyen Ahmet Usta, “Beyoğlu deyince aklıma Osmanlı ile ilgili eskiyle ilgili, el sanatlarımızla ilgili bir çağrışma geliyor. Yani burada böyle bir festivalin yapılması ismiyle de örtüşüyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a her yıl bize bu imlkanı verdiği için bu festivalidüzenlediği için çok teşekkür ediyorum. Böyle bir etkinliği sahiplenecek belediyeler içerisinde benim tek adayım Beyoğlu” diye konuştu.

 

 

AHA HABER MERKEZİ

1739754.jpg
7627756.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Selami Arı gözyaşları ve dualarla hakka uğurlandı
Selami Arı gözyaşları ve dualarla hakka uğurlandı
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı, Hasan Odabaşı hayata veda etti
Güngören Emniyet Müdürü Rahmi Odabaşı Baba acısı yaşadı,...